Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 78
 İndirme 23
Hemşirelerde Hasta Güvenliği Kültürü: Bir Üniversite Hastanesinde Kesitsel Bir Araştırma
2020
Dergi:  
OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırma, hemşirelerin hasta güvenliği kültürü algılarını ve etkileyen bireysel ve mesleki faktörleri belirlemek amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırma, İstanbul ilinde yer alan bir üniversite hastanesinde çalışan 650 hemşire ile gerçekleştirilmiştir. Veriler, “Bilgi Formu” ve “Hasta Güvenliği Kültürü Ölçeği” kullanılarak elde edilmiştir. Verileri değerlendirilirken tanımlayıcı istatistiksel metodların (ortalama, standart sapma, medyan, frekans, oran, minimum, maksimum) yanı sıra Student’s t testi, One-way ANOVA testi, Bonferroni testi ve Games-Howell testi kullanılmıştır. Çalışmaya katılan hemşirelerin yaş ortalamaları 35,83±8,92 yıl olup, %68,9’u lisans mezunudur. Hemşirelerin hasta güvenliği kültürü ölçeğinden alt boyut puan ortalamaları sırasıyla “genel güvenlik” 3,27±0,57, “örgütsel öğrenme” 3,30±0,69, “takım çalışması” 2,86±0,93, “hataların değerlendirilmesi” 3,23±0,73, “istihdam” 2,72±0,55, “hastane yönetiminin desteği” 2,92±0,83, “birimler arası ilişkiler” 2,87±0,74, “görev değişimi” 2,68±0,79, “hata raporlama” 2,93±1,12 ve “kurumsal iletişim” 3,10±1,86 olarak bulunmuş olup hemşireler en yüksek puanı “örgütsel öğrenme” alt boyutundan, en düşük puanı ise “görev değişimi” alt boyutundan almışlardır. Ölçek genel puan ortalaması ise 3,01±0,46 olarak belirlenmiştir. Hasta güvenliği kültür algısının yaşı 35 ve üzeri olan, meslekte çalışma süresi on yılı geçen, çalıştığı birim servis olan, dahili birimlerde çalışan, kurumda hasta güvenliğine yönelik çalışma yapıldığını belirten ve hata raporlandığında yönetimin tutumu tarafsız, anlayışlı ve olumlu cevabını veren hemşirelerin hasta güvenliği kültür algısı anlamlı düzeyde yüksek olarak belirlenmiştir (p<0.05). Çalışmaya katılan hemşirelerde hasta güvenliği kültürünün orta düzeyde olduğu bulunmuştur. Hasta güvenliği konusunda farkındalığın artırılması için kurumsal kültür oluşturmak için stratejiler geliştirilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Patient Safety Culture For Nurses: A Sectional Study At A University Hospital
2020
Yazar:  
Özet:

Present research was carried out in prescriptive and sectional way to determine the nurses' perceptions of patient safety culture and the individual and professional factors that affect them. The research was carried out with 650 nurses working in a university hospital in Istanbul. The data were obtained by using “The Information Form” and “The Patient Safety Culture Scale”. In the evaluation of the data, Student's t test, One-way ANOVA test, Bonferroni test and Games-Howell test were used as well as descriptive statistical methods like mean, standard deviation, median, frequency, rate, minimum, maximum. The average age of the nurses participating in the study is 35.83±8.92 years and 68.9% of them have bachelor’s degree in their field. From the patient safety culture scale of nurses, the subscale mean scores respectively were; "general security" 3.27±0.57, "organizational learning" 3.30±0.69, "teamwork" 2.86±0.93, "evaluation of errors" 3.23±0.73, "employment ”2.72±0.55,“ support of hospital management ”2.92 ± 0.83,“ inter-unit relations” 2.87 ± 0.74,“ task change” 2.68 ± 0.79, “error reporting” 2.93 ± 1.12 and “corporate communication” was found to be 3.10 ± 1.86; nurses got the highest score from the “organizational learning” sub-dimension and the lowest score from the “task change” sub-dimension. The scale average score was determined as 3.01 ± 0.46. Patient safety culture perception found meaningfully high for those nurses who are 35 years old and above; have ten years of experience in the profession, work in services in the hospitals; work in internal medicine units; reported us that they had the training for patient security in their institutions; and who received positive feedback and from management when the problems reported to. The patient safety culture was found to be moderate in the nurses participating in the study. Strategies should be developed to create corporate culture in order to raise awareness about patient safety.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








OPUS Toplum Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.934
Atıf : 11.539
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini