Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 8
 İndirme 6
Koroner Bypass Hastalarında Preoperatif Hematolojik Parametrelerin Mortalite ve Morbidite ile İlişkisinin Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi
Yazar:  
Özet:

Amaç: Günümüzde koroner arter bypass greft cerrahisi (KABG) yoğun bir şekilde yapılmaktadır. Hemotolojik parametrelerin KABG uygulanan hastaların post operatatif mortalite, morbitide ve uzun dönemde sağ kalımı belirlemede kullanılabilecek bir belirteç olabileceği bildirilmiştir. Bu çalışmada, KABG geçiren hastalarda preoperatif hemotolojik parametrelerden; nötrofil/lenfosit (N/L) oranı, eritrosit dağılım hacmi (RDW) değeri ve preoperatif trombosit değeri ile postoperatif trombosit değer farklarının postoperatif mortalite, morbitide ve hastane kalış süresini uzatan diğer nedenler ile arasında bir ilişki olup olmadığı araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Ek kardiyak hastalığı olmayan ve ek cerrahi prosedür geçirmeyen iskemik kalp hastalığı nedeniyle elektif şartlar altında koroner arter bypass greft cerrahisi uygulanmış 670 olgunun cerrahi sonrası hastane kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesini kapsamaktadır. Bulgular: Çalışmaya; 151'i kadın (%22.5), 519'u erkek (%77.5), toplam 670 olgu dahil edilmiştir. KABG sonrasında Atrial Fibrilasyon (AF) %22.5, Majör İstenmeyen Kardiyo-Serebral Etkiler (MACCE) %6.7, mortalite %4.6 oranında gerçekleşmiştir. Preoperatif yüksek N/L oranı, KABG sonrası gelişen AF ve advers etkilerle ilişkili saptandı (P<0.001 ve P=0.001). Preoperatif yüksek RDW değeri, KABG sonrası gelişen AF ile ilişkili olduğu saptandı (P=0.005). Postoperatif ile preoperatif trombosit sayısı farkı, KABG sonrası gelişen mortalite ile ilişkili olduğu saptandı (P<0.001). Postoperatif 7. gün trombosit değerinin preoperatif trombosite göre 1 birimlik (103 mm3) artışında, %3 mortalite riskinin azaldığı gözlendi (P<0.001). Sonuç: Preoperatif hematolojik parametrelerin daha ayrıntılı değerlendirilmesi mortalite ve morbiditenin öngörülmesine katkı sağlamaktadır, ve yapılacak kapsamlı çalışmalar ile belki de bu parametreler risk skorlama sistemleri içerisine dahil edilerek bu sistemlerin güvenirliklerini artıracaklardır.

Anahtar Kelimeler:

Evaluation Of The Relationship Of Preoperative Hematological Parameters With Mortality and Morbidity In Coronary Bypass Patients
2020
Yazar:  
Özet:

Currently, coronary artery bypass greft surgery (KABG) is intensively performed. Hemotological parameters have been to be a indicator that can be used in determining postoperative mortality, morbidity and long-term survival of patients with CABG. This study examined whether the preoperative hematological parameters in patients with CABG, the neutrophil/lenphocytes (N/L) ratio, the erythrosite distribution volume (RDW) value and the preoperative thrombocytes value and the postoperative thrombocytes value differences have a relationship with postoperative mortality, morbidity and other causes that extend the hospital stay. Tools and Methods: Non-additional heart disease and non-additional surgery involves the retrospective examination of post-chirurgical records of 670 incidents applied coronary arter bypass greft surgery under elective conditions due to ischemic heart disease. Results: The study included 151 women (22.5 percent), 519 men (77.5 percent), a total of 670 facts. Atrial fibrillation (AF) after CABG occurred at 22.5%, major unwanted cardiovascular effects (MACCE) at 6.7%, mortality at 4.6%. The preoperative high N/L ratio was found associated with developing AF and adverse effects after CABG (P<0.001 and P=0.001). The preoperative high RDW value was found to be associated with the developing AF after KABG (P=0.005). The difference between postoperative and preoperative thrombocytes was found to be associated with developing post-CABG mortality (P<0.001). On the postoperative 7th day, a 1 unit (103 mm3) increase compared to preoperative thrombocytes observed a 3% decrease in mortality risk (P<0.001). The more detailed assessment of preoperative hematological parameters contributes to the prediction of mortality and morbidity, and with extensive studies to be done, these parameters will increase the reliability of these systems by incorporating them into the risk scores systems.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler












Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Tıp Dergisi

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 643
Atıf : 1.969
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini