Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 17
 Görüntüleme 152
 İndirme 88
2016-2017 ve 2017-2018 Eğitim ve Öğretim Yıllarında 5. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarındaki Hikâye Edici Metinlerin Uzun-çetinkaya Formülü ile Okunabilirlik Düzeyleri
2018
Dergi:  
AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Öz: Uzun ve Çetinkaya’nın geliştirmiş oldukları formül ile 2016-2017 ve 2017-2018 eğitim öğretim dönemlerinde MEB yayını olan beşinci sınıf Türkçe ders kitaplarında bulunan hikâye edici metinlerin okunabilirlik düzeyleri ölçülmüş ve sonuçları karşılaştırılmıştır.             Araştırma sonucunda 2016-2017 eğitim öğretim yılında kullanılan beşinci sınıf Türkçe ders kitabındaki hikâye edici metinlerin okunabilirlik düzeyleri değerlendirildiğinde Uzun ve Çetinkaya’nın Türkçe metinlerin okunabilirlik düzeylerinin tanımlanması ve sınıflandırılması ile bir metin (51+) bağımsız okuma, 5, 6. ve 7. sınıf grubunda değerlendirilmiş, bir metin (0 - 34) engelli düzey, 10, 11. ve 12. sınıf düzeyinde, diğerleri de (35 – 50) eğitsel okuma, 8. ve 9. sınıf düzeyinde olduğu değerlendirilmiştir. Sonuç olarak sadece bir hikâye edici metnin bağımsız okuma olduğu yani öğrenci düzeyinde olduğu görülmektedir.             2017-2018 döneminde kullanılan 5. sınıf Türkçe ders kitabında ise dört metin (51+) bağımsız okuma düzeyinde 5, 6. ve 7. sınıf grubunda, diğerlerinin ise (35 – 50) eğitsel okuma 8. ve 9. sınıf düzeyinde olduğu değerlendirilmiştir. Yani eğitimci desteğiyle konuyu kavrayabileceği düzeyde metinler daha çok bulunmaktadır.             Araştırma sonucunda 2017-2018 eğitim öğretim yılında kullanılan 5. sınıf Türkçe ders kitabındaki hikâye edici metinlerin okunabilirlik düzeylerinin sınıf seviyesine göre geçen yıla göre daha uygun hazırlandığı görülmektedir.                        Türkçe için sadece kelime ve cümle uzunlukları değil aynı zamanda bilinmeyen kelimelerin de göz önünde bulundurulduğu, metinlerin özel niteliklerinin de ölçülmesini sağlayan, yeni formüller geliştirilmelidir. Hedef kitle seviyesine göre kitaplarda hangi okunabilirlik düzeyinde metinlere yer verilmesi gerektiği belirlenmeli; okunabilirlik düzeyleri, metinlerde bulunması gereken özellikler arasına alınmalıdır.

Anahtar Kelimeler:

Null
2018
Yazar:  
0
2018
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




AKRA Kültür Sanat ve Edebiyat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 254
Atıf : 475
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini