Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 115
 Görüntüleme 221
 İndirme 57
Covid-19 Salgınında Bireylerde Algılanan Stres Düzeyi ve Kaygı Düzeyleri
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı Covid-19 salgınında bireylerin algıladığı stres ve kaygı düzeylerini çeşitli değişkenlere göre incelemektir. Araştırma tarama modelinde yapılmış, betimsel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu Giresun ilinde çeşitli mesleklerde görev yapan 303 kişi (%51’i kadın, %49 ‘u erkek) oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Cohen, Kamarck ve Mermelstein (1983) tarafından geliştirilen Eskin ve diğerleri tarafından (2013) Türkçeye uyarlanan Algılanan Stres Ölçeği ile Spielberger ve diğerleri (1970) tarafından geliştirilen Öner ve Le Compte (1983) tarafından Türkçeye uyarlanan Durumluk-Sürekli Kaygı Ölçeği ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma için Ondokuz Mayıs Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Araştırmaları Etik Kurulu’ndan 17.04.2020 tarihinde 2020/163 karar sayısı ile yazılı etik kurul izni alınmıştır. Araştırmanın verileri Google forms aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde betimleyici istatistikler kullanılmıştır. İki parametreye sahip değişkenlere ilişkin karşılaştırmalarda bağımsız değişkenler t testi, ikiden fazla parametreye sahip olan değişkenlere ilişkin karşılaştırmalarda One Way ANOVA testi uygulanmıştır. Sayısal değişkenler arasındaki ilişkiler için Pearson korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarının %51’nin kadın, % 43,6’sının 30-39 yaş aralığında, % 61,4’ünün lisans mezunu, % 89’unun herhangi bir ruhsal sorunu olmadığı, %67’sinin koronavirüs salgını sürecinde korunmaya çalıştığı, % 84’ünün koronavirüs salgını sürecinde kaygısının arttığı, %87’sinin koronavirüs salgını sürecinde el yıkama alışkanlığının arttığı bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuca göre katılımcıların algıladıkları stres düzeyinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Araştırmada bireylerde algılanan stres ile durumluk kaygı ve sürekli kaygı arasında orta düzeyde pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur. Kadınların algılanan stres ve kaygı düzeylerinin erkeklerden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Bekar katılımcıların algılan stres düzeyinin evli katılımcılara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Araştırmada yaş gruplarına ve mesleklere göre bireylerin algılanan stres ve kaygı düzeyleri arasında anlamlı farklılıklar olduğu bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre bireylerin ruhsal durumlarına olumlu etki sağlamak amacıyla travmatik durumlarla etkili başedebilmeye yönelik psikoeğitim verilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Stress Levels and Anxiety Levels Perceived In Covid-19
2020
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The purpose of this study is to study the levels of stress and anxiety perceived by individuals in the Covid-19 epidemic according to various variables. The research is an imagistic work done in the screening model. The study group consists of 303 people working in various professions in the province of Giresun (51% women and 49% men). As a data collection tool developed by Cohen, Kamarck and Mermelstein (1983) by Eskin and others (2013) adapted to Turkish by Spielberger and others (1970) developed by Öner and Le Compte (1983) adapted to Turkish by the Situation-Continuous Anxiety Scale and personal information form was used. On the 9th of May University for Research from the Social and Human Sciences Research Ethics Council 17.04. In 2020, the ethical council has been approved with the number of decisions 2020/163. The data was collected through Google Forms. Imaging statistics were used in the analysis of the data. In comparisons for variables with two parameters, independent variables t test, one way ANOVA test was applied in comparisons for variables with more than two parameters. The Pearson correlation analysis has been used for the relationships between the numerical variables. The study found that 51 per cent of the participants were women, 43,6 per cent between 30 and 39 years of age, 61,4 per cent were graduates, 89 per cent were without any mental problems, 67 per cent were trying to protect themselves during the coronavirus epidemic, 84 per cent increased anxiety during the coronavirus epidemic, and 87 per cent increased their handwashing habits during the coronavirus epidemic. The study found that the stress level that participants perceived was medium. The study found that there was a meaningful relationship between stress perceived in individuals and state anxiety and constant anxiety in a medium-level positive direction. The stress and anxiety levels perceived by women are higher than men. The level of stress perceived by single participants is higher than the level of stress perceived by married participants. The study found significant differences between the stress and anxiety levels perceived by individuals according to age groups and professions. According to the findings from the study, it is recommended that individuals be given psycho-education to effectively cope with traumatic conditions in order to have a positive impact on their mental conditions.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 42.826
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini