Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 81
 İndirme 62
 Sesli Dinleme 3
Sosyal Bilgiler Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleği ile Öğretmen Atama ve Yerleştirme Sistemine Yönelik Görüşleri
2019
Dergi:  
Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Ülkemizde son yıllarda hem öğretmen yetiştirme hem de öğretmen atama ve yerleştirme sürecinde birtakım değişiklikler yaşanmıştır. Söz konusu değişikliklerden en fazla etkilenen kesim ise eğitimlerine devam eden öğretmen adaylarıdır. Bu araştırmada, sosyal bilgiler eğitimi anabilim dalında öğrenim gören son sınıf öğrencilerinin öğretmenlik mesleği ile öğretmen atama ve yerleştirme sistemine yönelik görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yaklaşımının benimsendiği çalışmada veri toplama aracı olarak yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Uzman görüşü doğrultusunda hazırlanan formun pilot uygulaması dört sosyal bilgiler öğretmeni adayı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın asıl uygulamasına 25 öğretmen adayı katılmıştır. Araştırma verileri 2017-2018 eğitim öğretim yılı bahar döneminde toplanmıştır. Öğretmen adaylarıyla yapılan görüşme verileri önce ses kaydına alınmış, ardından da bilgisayar ortamında yazıya geçirilerek içerik analizine göre incelenmiştir. Araştırmanın analizinde hem sosyal bilgiler hem de nitel araştırma yaklaşımlarında uzman bir öğretim üyesinden yardım alınmıştır. Katılımcıların öğretmenlik mesleğinin geleceğine yönelik görüşlerinin genellikle olumsuz nitelikler taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının sınavlar açısından üniversitede aldıkları eğitimi yetersiz buldukları da belirlenmiştir. Öğretmen adaylarının özellikle aday sayısındaki fazlalık nedeni ile öğretmen atama ve yerleştirme konusunda en iyi yöntemin merkezi sınavlar olduğuna inandıkları belirlenmiştir. Fakat öğretmen adaylarının “torpil, adam kayırma” gibi gerekçelerle sözlü sınava (mülakata) karşı oldukları da tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarına göre sözlü sınav yapılacaksa mezuniyet aşamasında değil de eğitim fakültelerine giriş aşamasında yapılması daha uygun olacaktır. Bunun yanında öğretmen adaylarının nitelikli öğretmen seçiminde mevcut sınavların yetersiz olduğuna inandıkları da tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Sosyal Bilgiler Ogretmeni Adaylarinin Ogretmenlik Meslegi İle Ogretmen Atama ve Yerlestirme Sistemine Yonelik Gorusleri
2019
Yazar:  
Özet:

In recent years there have been a number of changes in the process of teaching and appointment of teachers. The most affected of these changes are the teachers candidates who continue their training. This study aims to identify the views of the students of the final class who are studying in the field of social information education and the teaching profession and the system of appointment and placement of teachers. The study adopted the Qualitative Research Approach used a semi-configured conversation form as a data collection tool. The pilot application of the form prepared according to the expert opinion was carried out with four social information teachers candidates. 25 teachers participated in the study. The research data was collected in the spring period of the 2017-2018 academic year. Interviews with the teacher candidates were first recorded in audio and then written in the computer environment, according to the content analysis. In the analysis of the research, a faculty member was assisted by a specialist in both social information and quality research approaches. The conclusion was that participants’ opinions about the future of the teaching profession often have negative qualities. They also found that the teachers candidates found their education in the university insufficient in terms of examinations. Teacher candidates have been determined to believe that the best method for appointing and placing teachers is the central exams, especially due to the excess of the number of candidates. But the teachers candidates were also found to be opposed to the oral examination (mulakata) for reasons such as "torpil, men's scratch". According to the teachers candidates, if the oral exam will be conducted, it will be better to be conducted in the graduation stage rather than in the entry stage of the educational faculty. In addition, it is also found that the teachers candidates believe that the existing exams are insufficient in the selection of qualified teachers.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 313
Atıf : 452
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini