Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 74
 İndirme 30
Çok Kriterli Karar Verme Yöntemlerinin Seçimi Üzerine Bir Değerlendirme: Topsıs Örneği
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, Çok Kriterli Karar Verme yöntemlerinden biri olan TOPSIS (İdeal Çözüme Dayalı Sıralama Tekniği) ile gerçekleştirilecek yeni çalışmalara katkı sağlamak ve TOPSIS yönteminin kavramsal temeli, süreci ve uygulamalarının daha verimli yapılmasını sağlamak amacıyla kurgusal örnek bir problem değerlendirilmiştir. Bu yöntemlerde farklı önem dereceleri ve farklı normalizasyon teknikleri ile farklı sonuçlar elde edildiği aşikardır. Bu çalışmadaki ana amaç ağırlıklı ortalama puanları aynı olan alternatiflerin (kişilerin) TOPSIS yöntemi ile yapılacak olan sıralamada farklı sırada yer aldığını belirtmek ve böyle bir durumun istenmediği yani ağırlıklı ortalamada aynı puan alınmasına rağmen, sıralamada farklı sırada bulunmasının tercih edilmediği durumlar için uygulanmamasını vurgulamaktır. Bununla birlikte çok kriterli karar verme yöntemlerden hangisinin uygulanacağının karar verilmesinin önemli olduğunu vurgulamaktır. Değerlendirme sonucunda ağırlıklı ortalama puanları aynı olan alternatiflerin TOPSIS yöntemi ile oluşan sıralamada farklı sırada olduğu görülmüştür. Uygun personel seçimi ya da personel performans değerlendirilmesi üzerinden oluşturulan kurgusal örnek problem, yapısı gereği birçok alana yönelik literatürde benzer sorunsal olarak gözükmektedir. Araştırmada, çok kriterli karar verme yöntemlerinin çokluğu nedeniyle yöntem seçiminin çok önemli olduğu bir kez daha vurgulanarak, ayrıca bu yöntemlerle elde edilen bulgularda verimliliğin birkaç farklı yöntemle karşılaştırılarak sonuçlandırılıp değerlendirilmesinin de yeterli olamayacağı vurgulanmıştır. Sorunsalın yapısına göre ya da araştırmacının beklentilerine cevap verebilecek doğrultuda ya da alternatiflerin ve kriterlerin sayısı ve yapısı doğrultusunda seçilecek yöntem veya yöntemlerin belirlenmesi daha etkilidir.

Anahtar Kelimeler:

An Assessment Of The Choice Of Multi-critical Decision Methods: Topsis Example
2020
Yazar:  
Özet:

In this study, a fictional example of a problem was assessed in order to contribute to the new work to be carried out with TOPSIS (Ideal Solution-Based Ranking Technique), one of the Multi-Critical Decision Making Methods, and to ensure that the conceptual basis, process and application of the TOPSIS method is more efficient. It is clear that these methods obtain different results with different degrees of importance and different normalization techniques. The main objective of this study is to point out that alternatives (persons) with the same weight average points are in different rankings in the ranking that will be done with the TOPSIS method and to emphasize that such a situation is not desired, that is, although the same score is taken in the weight average, not applied to situations where the ranking is not preferred to be in different rankings. However, it is important to emphasize the importance of determining which of the multi-critical decision-making methods will be applied. The assessment results show that alternatives with the same weight average points are different in the ranking formed by the TOPSIS method. The fictional example problem created by the right selection of staff or the performance assessment of staff seems similarly problematic in the literature of many fields due to its structure. The study once again emphasized that the choice of methods is very important due to the variety of multi-critical decision-making methods, and also emphasized that the findings obtained by these methods would not be sufficient to conclude and evaluate efficiency compared to several different methods. It is more effective to determine the methods or methods to be chosen according to the structure of the problem or in the direction that can meet the researchers’ expectations or according to the number and structure of alternatives and criteria.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 759
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini