Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 179
 İndirme 61
Fi̇nansal İsti̇krar ve Para Poli̇ti̇kasi İli̇ski̇si̇ Uzeri̇ne Bi̇r Arastirma
2020
Dergi:  
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

2008 Küresel Krizi öncesi merkez bankalarının amacı fiyat istikrarını sağlamak ve böylece finansal istikrar için gerekli şartları oluşturmaktı. Ancak, 2008 Küresel Krizi fiyat istikrarını sağlayarak finansal sistemin sorunsuz bir şekilde işleyişinin sağlanamayacağını gösterdi. Diğer bir ifadeyle, küresel kriz ile birlikte ortaya çıkan riskler ve dengesizlikler, son kredi mercii olması nedeniyle merkez bankaları için finansal istikrarın sağlanması amacıyla ayrı bir sorumluluk alanı oluşturmuştur. 2008 Küresel Krizi sonrası finansal istikrarın öneminin anlaşılmasıyla merkez bankaları fiyat istikrarı hedefinin yanı sıra finansal istikrar hedefinin de gözetildiği geleneksel olmayan para politikası araçlarından oluşan yeni bir para politikası çerçevesini uygulamaya başlamışlardır. Bu araştırmanın amacı para politikası ile finansal istikrar arasındaki ilişkilerin belirlenmesidir. Para politikasını temsil etmek amacıyla açık piyasa işlemleri 2-14 günlük REPO ağırlıklı ortalama faiz oranı esas alınmıştır. Araştırma dönemi 2011-2019 dönemlerine ait çeyreklik periyotları kapsamaktadır. Araştırmada Türkiye için bir finansal istikrar endeksi oluşturulması amaçlanmıştır. Finansal istikrar endeksi pay piyasası, tahvil piyasası ve döviz piyasası alt bileşenlerinden oluşturulmuştur. Grafik üzerinde yapılan değerlendirmede finansal istikrarda düşüş yaşandığında para politikası faiz oranında artış yönünde bir eğilim olduğu görülmüştür. Gerçekleştirilen Granger nedensellik testleri ile elde edilen bulgulara göre finansal istikrarın alt bileşenlerinden döviz kuru piyasası istikrarı kapsamında volatilite ve değişim oranı ile para politikası faiz oranı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Pay piyasası için finansal istikrarı açıklamak amacıyla BIST mali sektör endeksi kullanılmıştır. Pay piyasasında istikrarın alt bileşenlerinden volatilite ile para politikası faiz oranı arasında çift yönlü anlamlı ilişki olduğu görülmüştür.

Anahtar Kelimeler:

A Research On The Relationship Between Financial Claims and Money Policy
2020
Yazar:  
Özet:

The goal of the central banks before the 2008 Global Crisis was to ensure price stability and thus create the necessary conditions for financial stability. However, the 2008 Global Crisis showed that the price stability would not ensure the functioning of the financial system without problems. In other words, the risks and imbalances arising with the global crisis have created a separate area of responsibility for central banks to ensure financial stability due to their last credit mercii. With the understanding of the importance of financial stability after the 2008 Global Crisis, the central banks have begun to implement a new monetary policy framework consisting of non-traditional monetary policy tools, where the price stability goal as well as the financial stability goal are monitored. The aim of this research is to identify the relationship between monetary policy and financial stability. To represent the monetary policy, open market transactions are based on the average interest rate of 2-14 days REPO. The research period covers the quarterly periods for the periods 2011-2019. The research is aimed at creating a financial stability index for Turkey. The financial stability index is made up of the subcomponents of the stock market, bond market and exchange market. The rating on the graph shows that when the financial stability is down, the monetary policy has a trend in the direction of the interest rate. According to the findings obtained by the Granger causality tests, a statistically meaningful relationship between volatility and exchange rates and currency policy interest rates has been found from the subcomponents of financial stability within the framework of exchange rate market stability. The BIST financial sector index has been used to explain the financial stability for the Pay market. In the Pay market, there has been a bilateral meaningful relationship between volatility and monetary policy interest rates from the subcomponents of stability.

Anahtar Kelimeler:

0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 401
Atıf : 1.433
2023 Impact/Etki : 0.257
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi