Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 12
 Görüntüleme 223
 İndirme 64
 Sesli Dinleme 1
Stem Yaklaşımına Uygun Fen Etkinliklerinin Okul Öncesi Dönem Çocuklarının Bilimsel Süreç Becerilerine Etkisinin İncelenmesi
2019
Dergi:  
Turkish Studies Educational Sciences
Yazar:  
Özet:

Okul öncesi dönem çocuklarına uygulanan STEM yaklaşımına uygun fen etkinliklerinin, çocukların bilimsel süreç becerilerine etkisini incelemek amacıyla gerçekleştirilen araştırmada ön test son test kontrol gruplu yarı deneysel desen benimsenmiştir. Araştırmaya, Ankara İli Çankaya İlçesi’nde orta sosyoekonomik bölgesindeki ilkokulların anasınıfına devam eden 20 deney ve 18 kontrol grubu olmak üzere 38 çocuk ve öğretmenleri dâhil edilmiştir. Deney ve kontrol grubunun birbirlerini etkilememeleri için çocuklar farklı okullardan seçilmiştir. Veri toplamak amacıyla, 60-72 Aylık Çocuklar için Bilimsel Süreç Becerileri Ölçeği ve Demografik Bilgi Toplama Formu kullanılmıştır. Deney grubundaki çocuklara, araştırmacı tarafından 12 hafta boyunca, haftada 1 gün STEM yaklaşımına uygun fen etkinlikleri uygulanmıştır. Kontrol grubundaki çocuklar ile araştırma sonunda veriler toplandıktan sonra etik nedenlerle 3 oturum gerçekleştirilmiştir. Deney ve kontrol grubuna uygulanan ön test ve son testler arasındaki farklılığı belirlemek amacıyla bağımsız gruplar için T-Testi, deney ve kontrol grubunun ön test ve son testi arasındaki farklılığı belirlemek amacıyla bağımlı gruplar için T-Testi uygulanmıştır. Verilerin analizi sonucunda elde edilen bulgulara göre deney ve kontrol grubundaki çocukların bilimsel süreç becerileri ön test puanlarında anlamlı bir farklılık olmadığı; son test puanları arasında ise deney grubu lehine anlamlı bir farklılık olduğu tespit edilmiştir. Bu bulgulara göre, araştırma kapsamında yapılan STEM yaklaşımına uygun fen etkinliklerinin deney grubundaki çocukların bilimsel süreç becerilerinin gelişmesine katkı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırma sonucunda, STEM yaklaşımına uygun fen etkinliklerinin çocukların özellikle tahminde bulunma-çıkarım yapma-bilimsel iletişim kurma ve gözlem becerileri üzerinde pozitif yönde etki ettiğini söylemek mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

The Impact Of The Fen Effects Suitable For Stem Approach Pre-school Review Of The Infants' Scientific Process Effects
2019
Yazar:  
Özet:

In the research conducted in order to study the impact of scientific activities in accordance with the STEM approach applied to pre-school children on the scientific process skills of children, the pre-test final test control group has adopted a semi-experimental pattern. The study included 38 children and teachers, including 20 experiments and 18 control groups, which are ongoing to the maternity of primary schools in the central socio-economic region of Ankara. The children were chosen from different schools so that the experimental and control group did not affect each other. For the purpose of collecting data, the Scientific Process Skills Scale and Demographic Information Collection Form for 60-72 Months Children were used. Children in the experimental group were applied scientific activities in accordance with the STEM approach 1 day a week for 12 weeks by the researcher. With the children in the control group and the research ended after the data was collected, 3 sessions were conducted for ethical reasons. To determine the difference between the pre-test and the final tests applied to the test and control group, the T-test for the independent groups, the T-test for the dependent groups, to determine the difference between the pre-test and the final test of the test and control group. The results of the analysis of the data found that the children in the experiment and control group did not have a significant difference in the scientific process skills in the pre-test points, and that there was a significant difference in the benefit of the experiment group between the last test points. According to these findings, the research has concluded that scientific activities in accordance with the STEM approach conducted in the framework of the research have contributed to the development of the scientific process skills of children in the experiment group. According to the research, it is possible to say that the scientific activities in accordance with the STEM approach have a positive impact on children’s scientific communication and observation skills, especially for predictions and outcomes.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies Educational Sciences

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 752
Atıf : 883
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini