Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 1.059
 İndirme 91
 Sesli Dinleme 1
“milli Tarih”ten “sosyal Bilgiler”e Türkiye’de İlköğretim Düzeyinde Tarih Öğretimi
2016
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Türkiye’de ortaokullarda 1973-1974 öğretim yılından itibaren okutulan Sosyal Bilgiler dersleri 1985-1986 öğretim yılından itibaren kaldırılarak yerine Milli Tarih, Milli Coğrafya ve Vatandaşlık Bilgisi dersleri okutulmaya başlanmıştır. 1997 yılında zorunlu temel eğitimin sekiz yıla çıkarılmasından sonra ilköğretim okullarının haftalık ders çizelgeleri ve öğretim programları yeniden düzenlenmiştir. Bu düzenlemeler kapsamında ortaokullarda okutulmakta olan Milli Tarih ve Milli Coğrafya dersleri kaldırılarak yerlerine 1998-1999 öğretim yılından itibaren ilköğretim okullarının 4.-7. sınıflarında haftada üçer saat Sosyal Bilgiler dersi okutulmaya başlanmıştır. Bu araştırmanın amacı Milli Tarih dersinin yerine Sosyal Bilgiler dersi okutulmasının ilköğretim düzeyinde tarih öğretimi üzerindeki etkisini program boyutuyla ortaya koymaktır. Tarama modeli ve doküman incelemesi yöntemi kullanılan araştırma sonucunda Milli Tarih dersi yerine okutulan Sosyal Bilgiler dersi öğretim programında yer verilen Türk devletlerinin sayısında küçük bir azalma olmasına rağmen Türk kültür ve uygarlığıyla ilgili konulara ayrılan yer ile Anadolu uygarlıkları, eskiçağ uygarlıkları ve Avrupa tarihine ayrılan yerin genişlediği anlaşılmıştır. Araştırma sonucunda ortaokullarda Milli Tarih derslerinin kaldırılarak yerine Sosyal Bilgiler dersinin okutulmaya başlanmasının ilköğretim düzeyinde tarih öğretiminde bir anlayış değişikliği yaratmadığı, ilköğretimde tarih öğretiminde Milli Tarih dersi programıyla başlayan ulusal ve Türk tarihini merkeze alan yaklaşım ile Türk-İslam sentezi ağırlıklı konu yapısının bu programda da devam ettiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu nedenle ilköğretim Sosyal Bilgiler öğretim programını kendisinden önce uygulanan Milli Tarih dersi öğretim programının mantıksal bir devamı olarak değerlendirmek mümkündür.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.397
Atıf : 11.203
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini