Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 57
 İndirme 26
Kevâşî'nin Tefsirinde Kıraat Vecihlerinin Anlama Etkileri (enbiya Suresi Örneği)
2019
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

XII. yüz yılın sonu ile XIII. yüz yılın başlarında yaşamış olan Muvaffaküddîn el-Mavsîlî Ahmed b. Yusuf b. Hasen b. Rafi b. Huseyn b. Suveydan el-Kevâşî (ö. 680/1281) Musul yakınlarındaki Kevâşe'de doğmuş ve bu çevrede yetişmiş, 680/1281 yılında yine burada vefat etmiştir. Şafiî mezhebine bağlı olduğu bilinmektedir. Kaleme almış olduğu Tabsıratü’l-Mütezekkir fi't-Tefsîr isimli eserini, daha sonra özetleyerek et-Telhîs ismi ile küçük hacimli bir tefsir oluşturmuştur. Müfessir olarak çok meşhur olmasa da eserlerine bakılarak Kevâşî'nin en fazla tefsir, kıraat ve Arap dili gibi ilimlerle meşgul olduğu söylenebilir. Bu alanlarda kendisini kabul ettirmiş ve otorite sayılmıştır. Onun tefsirinden Celâleddin el-Mahallî (ö. 864/1460) ile birlikte Suyûtî (ö. 911/1505) de istifade etmiştir. Kevâşî, eserini yazarken fıkıh, hadis ve tasavvuf gibi ilimlerdeki bilgilerini de tefsirine yansıtmıştır. Ancak en fazla kıraat ve Arap dilinde yetkin olduğu tefsirinden de kolayca anlaşılmaktadır. Tefsirinin kaynakları arasında Zemahşerî (ö. 538/1143) ve Beğavî (ö. 516/1122) tefsirleri ön plana çıkmaktadır. Kıraatlerle ilgili bilgilerde de referansları en çok bu iki müfessire ait eserler olan Keşşâf ve Meâlîmü’t-Tenzîl’edir. Tefsirinde kıraat ilminin problematiklerinden biri olan şâz kıraatlere ilişkin, Keşşâf’tan oldukça fazla nakilde bulunmuştur. Kevâşî, sahabeden Abbullah İbn Abbas (ö. 68/687), Abullah İbn Mesud (ö. 32/652) Hz. Ali (ö. 40/661) ve Hz. Ayşe (ö. 58/678) gibi birçok kimseden tefsirle alakalı olduğu gibi, kıraat vecihlerine ilişkin bazı rivayetlerde de bulunmuştur. Bu çalışma, et-Tabsıratü’l-Mütezekkir ve Tezkiratü’l-Mütebassir’in yazma nüshasından incelenmek suretiyle Kevâşî’nin Enbiya Suresi’nde kıraat vecihlerini nasıl ele aldığını ve bunların, tefsirine anlam bakımından ne kattığını tespit etme ve değerlendirme amacını taşımaktadır. Böylelikle bu çalışma kıraat alanında bu tefsir üzerinde yapılabilecek daha kapsamlı çalışmalara da bir basamak oluşturacaktır. Eserin farklı nüshalarının bulunması tahkikinin yapılmasını gerekli kılmış olsa da çalışmada, bir bütün halinde elimizde bulunan Süleymaniye Kütüphanesi Fazıl Ahmet Paşa 137 numarada kayıtlı olan nüsha kullanılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Kevâsî'ni̇n Tefsi̇ri̇nde Kiraat Veci̇hleri̇ni̇n Anlama Etki̇leri̇ (enbi̇ya Suresi̇ Ornegi̇)
2019
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

by XII. At the end of the century XIII. In the beginning of the century, Muvaffakuddin el-Mavsîlî Ahmed b. Yusuf b. Hasen b. Rafi b. Huseyn b. Suveydan el-Kevâşî (r. He was born in Kevâşe near Mosul and grew up in this area, and died here again in 680/1281. It is known that it is dependent on the shadow. He has made a small piece of the book, which he has made, and has made a small piece of the book, which he has made, and has made a small piece of the book, which he has made. Although it is not very famous as a professor, it can be said that when he looks at his works, Kevashi is most engaged in the sciences such as the interpretation, the curate and the Arabic language. He has accepted himself in these fields and has been considered authority. He is the one who gives the worship to him. 864/1460 with the Suyûtî (e. It was 911/1505. He has written a book, and has written a book, and has written a book, and has written a book, and has written a book, and has written a book. But it is also easy to understand from the interpretation that he is best in Arabic. Among the sources of the explanation. 538/1143) and Beğavî. 516/1122 is the first one. There are two kinds of things that can be found in the Qur’an: the Qur’an, the Qur’an, the Qur’an, and the Qur’an. There is a great deal of knowledge that has been revealed in the Qur’an, and a great deal of knowledge that has been revealed in the Qur’an. by Abbullah ibn Abbas (Abbullah ibn Abbas). 68/687), Abullah Ibn Mesud 32 / 652 Hz. and Ali. 40/661 and Hz. by Ayşe. 58/678, as many of them have been related to the interpretation, and some of them have been found in the relations of the cracks. This study is aimed at identifying and evaluating how Kevâşî in Enbiya Suresi deals with the et-Tabsıratü’l-Mütezekkir and Tezkiratü’l-Mütebassir from the writing of the et-Tabsıratü’l-Mütezekkir and Tezkiratü’l-Mütebassir and how they add to their interpretation in terms of meaning. Thus, this work will also create a step to the more comprehensive work that can be done on this interpretation in the field of breakthrough. Although the discovery of the work has made it necessary to do the explanation, the work will be used in a whole form, which is registered in the Library of Solomon, Fazil Ahmet Pasha, number 137.

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler


Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 45.004
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini