Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 8
 Görüntüleme 93
 İndirme 59
Elit Sporcuların Duygusal Zekâ Yönünden Karşılaştırılması: Takım ve Bireysel Sporlar
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu araştırmanın amacı, duygusal zekâ ve spor arasındaki ilişkiye ışık tutmak, üst düzey milli sporcuların duygusal zekâ yönünden spor branşına ve bazı değişkenlere göre bir farklılığa sahip olup, olmadıklarını belirlemektir Araştırma grubunu, Türkiye de aktif olarak milli takımlarda görev alan hentbol (55 sporcu), okçuluk (31 sporcu), badminton (10 sporcu), güreş (32 sporcu), karate (33 sporcu), tekerlekli basketbol (11 sporcu) olmak üzere 70 ‘i kız, 102’si erkek toplam 172 üst düzey milli sporcu oluşturmaktadır. Bu araştırmada duygusal zekâ ölçeğinin beş alt boyuttan ve toplam 33 sorudan oluşan Likert tipi kısa anket formu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda duygusal zekanın tüm alt boyutlarında ve ODZP ortalaması açısından kadın sporcuların ( =3,71± 73) erkek sporculara ( =3,63± 67) göre daha yüksek bir ortalamaya sahip olmasına rağmen duygusal zekâ puanları ve ODZP puanlarının cinsiyet, milli olma sayısı ve antrenman yaşı değişkenine göre gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olmadığı sonucuna varılmıştır. Ortalama Duygusal Zekâ Puanı (ODZP) açısından takım ve bireysel milli sporcuların spor branşı değişkenine göre duygusal zekâ alt boyutları incelendiğinde ise, öz bilinç (F=0,054, P<0.05), duyguları yönetme (F=0,45, P<0.05), duyguları güdüleme (F=1,92, P<0.05) ve ortalama duygusal zekâ puanları açısından (F=3,10, P<0.05) gruplar arasında bir fark yoktur. Ancak empati (F=7,17, P>0.05) ve sosyal beceriler (F=4,64, P>0.05) alt boyutları açısından takım ve bireysel milli sporcular arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farkın olduğu görülmektedir. Bu araştırma da takım sporlarıyla ilgilenen sporcuların empati kurma ve sosyal beceriler konusunda bireysel milli sporculardan daha yüksek bir ortalamaya sahip oldukları bulunmuştur. Takım sporlarıyla ilgilenmekte olan milli sporcuların bu özelliklerinin çok daha fazla gelişmiş olmasının sebepleri arasında takım sporlarının kendine has yapısı ve takım içerisindeki sosyal ilişki ağının yapısından kaynaklanmakta olduğundan söz edilebilir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 44.980
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini