Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 70
 İndirme 37
The Conversation'da Gozetimin İzlencesi
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada, uluslararası alanyazında Yeni Hollywood (New Hollywood) bağlamında adı sıklıkla anılan, Francis Ford Coppola'nın yönettiği, The Conversation (Konuşma; 1974) adlı film, sanat sineması ve ticari sinema ayrımını bulandıran bir örnek olarak ele alınacaktır. Sanat sineması kendini ticari sinemaya karşı konumlayan bir sinemadır. Bununla beraber tıpkı ticari sinema gibi endüstri ile ilişkilidir. Bu, avangard sinemanın ticari konuma tamamıyla karşı olmasından farklı bir var olma biçimidir. Avangard, endüstri ile bütünleşmek istemez. Sanat sineması ise endüstri içinde kendine has bir kurumsallaşmaya sahiptir. Hollywood sineması klasik döneminin ardından, altmışlardan itibaren sanat sinemasına ait kimi özellikleri kendine mal ederek anlatısal bir değişim rüzgarı yaşamıştır. Bu makalede ticari filmin güçlü olduğu Hollywood'un bünyesinde gerçekleşen bir örnek olarak The Conversation'un sanat sineması uylaşımları ve klasik anlatı uylaşımlarına yaklaşan özellikleri betimlenecektir. Bunun yapılabilmesi için klasik Hollywood sinemasının anlatı yapısı olan klasik anlatının uzlaşımları ve Avrupa kökenli sanat sineması yaklaşımının uzlaşımları göz önünde bulundurularak temel veri alanı olarak film metni incelenmeye çalışılacaktır. Bunun yanı sıra tek başına bir olgu olmayan bu yeni biçemin tarihsel-ekonomik bağlamına değinilecektir. Film anlatısının yönelimine dair yargıyı kesinleştirebilmek için neden-sonuç ilişkisinin gevşemesi, belirsizlik, geciktirim, erken anlatı, kendi üstüne düşünme, kör alan, sesin görüntü ile beraber kurgulanışında eşzamansızlık gibi anlatısal farklılaşmayı ortaya çıkarabilecek uzlaşımlara başvurulmuştur. Filmin ticari sinema ve sanat sinemasını bir araya getiren iyi bir örnek olduğu sonucuna ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 45.006
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini