Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 111
 İndirme 58
Lumbal-servikal Disk Herniasyonu Tanili Hastalarin Ozurluluk Duzeyleri ve Yasam Kalitelerinin İncelenmesi
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Amaç: Disk herniasyonu (fıtıklaşma) günlük yaşam aktivitelerini ve yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve toplumun genelinde görülen omurga dejenerasyonudur. Bel, boyun ve az da olsa sırtta görülebilen fıtıklar iş gücü kayıplarına, ağrı ve olası kas zayıflıkları nedeniyle hareket kısıtlığına, kronik durumlarda ise depresyona yol açabilir. Çalışmamızda disk herniasyonunun bel ve boyun bölgelerinde görülmesinin özür düzeyleri ve yaşam kalitesi üzerine etkilerinin incelenmesi hedeflenmiştir. Metot: Çalışmaya toplam 70 tanılı hasta alındı. 35 tane lumbal disk herniasyonu (LDH) tanılı hastaya Oswestry Disability İndeksi (ODİ), 35 tane servikal disk herniasyonu (SDH) tanılı hastaya Boyun Disability İndeksi (NDİ) ve her iki gruba da yaşam kalitesi değerlendirmesi için Kısa Form-12 (SF-12) uygulandı. Anketler hastalar kliniğe ilk müracaat ettiklerinde ve tedavi başlamadan yapıldı. Sonuçlar SPSS programı ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya katılanların %50’si (n=35) LDH, %50’si (n=35) SDH tanılıydı. Çalışmaya katılanların 55’i kadın, 15’i erkekti. Çalışmaya katılanların yaş ortalamaları 47,65±14,05 yıldı. LDH tanısı alan bireylerin ODI puan ortalamaları 53,31±18,85 iken SDH tanılı bireylerin NDI puan ortalamaları 39,31±13,91’di. LDH tanısı alan bireylerin SF12 fiziksel komponent ortalamaları 31,22±7,50, ruhsal komponent ortalamaları 32,34±10,68’di. SDH tanısı alan bireylerin SF12 fiziksel komponent ortalamaları 35,07±6,77, ruhsal komponent ortalamaları ise 32,25±9,39 idi. LDH tanılı bireyler ile SDH tanılı bireylerin ODI-NDI puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark varken (p<0,05), SF12 fiziksel ve ruhsal puanlar arasında anlamlı bir farklılık yoktu (p<0,05) Sonuç: Elde edilen verilere göre LDH tanılı hastaların özürlülük derecesi, SDH tanılı hastalara göre daha fazladır. Yaşam kalitesi kıyaslamasında LDH tanılı hastalar ile SDH tanılı hastalar arasında fiziksel ve ruhsal puanların arasında bir fark olmadığı, hastaların hastalıklarından benzer derecede etkilendikleri sonucuna varılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 45.057
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini