Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 1.553
 İndirme 127
 Sesli Dinleme 1
İbn Haldun’un Asabiyet Teorisi ve Egitim Uzerindeki Etkisi
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

İbn Haldun, özgün fikirleri sebebiyle İslam felsefe geleneğinin önemli düşünürlerden biridir. Bu önem, onun ortaya koyduğu düşünüş biçiminin sadece eleştirel bir bakış açısı olmayıp, çözüm önerileri ve yeni fikri yaklaşımlar ortaya koyması sebebiyledir. Onun eğitim faaliyetleri konusunda ortaya koyduğu yaklaşımlar bugün için de geçerliliğini koruyan tespitler barındırmaktadır. Toplumların amacı, sahip olduğu kültürel değerleri gelecek nesillere aktarmaktır. İbn Haldun'a göre bu, asabiyye kavramı ile sağlanır. Fakat bu noktada medeniyetle asabiyyet arasındaki ilişki dikkatli incelenmesi gereken bir husustur. İbn Haldun’a göre eğitim arttıkça, kültür ve uygarlık artarken, asabiyye duygusu azalır. Biz de çalışmamızda buradan hareketle eğitimde asabiyenin rolünü inceleyeceğiz. Bu bağlamda, değerlerin gelecek nesillere aktarılmasında asabiyyenin rolünü ve değerler alanındaki kopuklukların sebeplerini tartışacağız. Toplumun varlığının devam etmesi için kültürel aktarım zorunludur. Bu da medeni bir yaşamda gerçekleşir. Tüm bunlardan hareketle çalışmamızda eğitimin değerler aktarımı ve kültürel süreklilik üzerindeki rolünü İbn Haldun merkezli araştıracağız. Bu bağlamda çalışma, bireysel ve toplumsal sahanın şekillenişinde eğitim ve öğretimin rolü ve önemi üzerinde yoğunlaşacaktır. İbn Haldun’un ilim anlayışı ve ilimler tasnifinin eğitim öğretim hayatı açısından önemi de çalışmada müzakere edilecektir. Tüm bunlardan eğitim ve öğretim faaliyetlerinin neticesinde sağlıklı bir bireyin nasıl şekilleneceği incelenecektir. Bireyin kendini bilmesi, toplumun bir ferdi olması ve ona katkı sağlamasının hangi aşamalardan geçtiği müzakere edilecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 45.007
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini