Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 32
 Görüntüleme 164
 İndirme 71
Endüstri 4.0’dan Eğitim 4.0’a Değişen Eğitim-öğretim Paradigmaları
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Günümüzde Google’da bir günlük arama sayısının yaklaşık 5,47 milyar, sadece 2008 yılında üretilen bilgi miktarının son 5000 yılda üretilen bilginin toplamından fazla, dünya verisinin yaklaşık %90’ının son iki yıl içinde üretilmiş ve şirketlerin oluşturduğu enformasyon miktarının her 1,2 yılda bir iki katına çıkıyor olması geleneksel eğitim yaklaşımlarının dışına çıkılması gerektiğine işaret etmektedir. Mesele, yeni bir düşünce, eğitim ve üretim şeklinin farkına varabilmeyi gerektirmektedir. Eğitim sadece bir kısım bilgilerin verilmesi ve hakikatlerin öğretilmesi süreci değil, düşünmek için aklın eğitilmesini de içeren bütünlüklü bir süreçtir. Eğitim artık tasarımı, üretimi ve bilgisayar programlarını yazabilmeyi yani kodlamayı da içermektedir. Ekonomi, bilgi ve iletişim teknolojileri ile internetin gücü, süreci bambaşka bir boyuta taşımıştır. Endüstri 4.0 bu sürecin bir meyvesidir ve temel olarak bilişim teknolojileri ile endüstriyel süreçleri biraraya getirmeyi amaçlamaktadır. Endüstri 4.0’ın ihtiyaçlarını tamamlayacak, yeni bir eğitim sistemine yani Eğitim 4.0’a ihtiyaç vardır. Eğitim 4.0’a; anlatım ve ezber odaklı (Eğitim 1.0) süreçten bilgisayar ve internet odaklı (Eğitim 2.0) sürece, bu süreçten bilgi üretim odaklı (Eğitim 3.0) sürece ve oradan da inovasyon ve üretim odaklı (Eğitim 4.0) sürece geçilerek varılmaktadır. Eğitim 4.0’ın bazı yansımaları vardır. Bunlar; üst düzey düşünme becerileri gelişmiş, dijital teknolojiden yararlanan, kişiselleştirilmiş veri, açık kaynak içeriği kullanan, küresel anlamda bağlantılı olan teknolojik dünyanın ihtiyaçlarına cevap verebilen nitelikte, bilgiyi üreten ve transfer edebilen, tasarımcı bireyler ve organizasyonlardır. Bireylere; çocukluktan okul dönemine, oradan iş hayatına sürekli öğrenmeyi sağlayan, toplumda güçlü bir rol edinip fark oluşturmasına yardımcı olan bir eğitim sistemi sunulmalıdır. Açıklık ilkesi (MIT-Open gibi), kişiselleştirme (Itunes University-Apple gibi), informal eğitim programları (Courseera) ile mekandan ve zamandan bağımsız (Khan Academy gibi) yeni eğitim yaklaşımları ile sanal gerçeklik (virtual reality - VR), buluttaki sınıf, interaktif kitaplar ile video ve animasyonlar gibi yeni eğitim teknolojileri ile desteklenmektedir. Eğitim 4.0’ın en önemli tamamlayıcılarından biri hiç şüphesiz öğretmenlerdir. Bu sistemde öğretmen geleneksel manada bir öğretmen değildir. Sadece bilgi aktaran değil, beceri kazandıran, birlikte yapan ve sınır tanımayan her unsurdur. Bu çalışmada Endüstri 4.0’ın gereklerine cevap verebilecek bir eğitim-öğretim sisteminin nasıl kurgulanması gerektiği irdelenecektir. Ayrıca bu çalışmanın ilkeleri/kriterleri çıkarılarak, ülkemizin mevcut durumu hakkında bir değerlendirmede bulunulacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 45.008
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini