Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 91
 İndirme 46
 Sesli Dinleme 5
Buket Uzuner’in Toprak Romanında Hegemonik Erkeklik Algısının Yansıması ve Değişime Doğru
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Buket Uzuner’in Tabiat Dörtlemesi şeklinde tasarladığı roman dizisinin ikincisi Uyumsuz Defne Kaman’ın Maceraları Toprak’ta Türk mitolojisinden Kamanlık geleneğine, tarihî eser kaçakçılığından Hitit uygarlığının izlerine kadar geniş bir yelpazede farklı konular ele alınır. Romanda olaylar, tanrısal bakış açısı ile okura yansıtılır. Toprağın insan hayatında ana, temel unsur oluşunun merkeze alındığı roman, genç gazeteci Defne Kaman’ın Çorum’a gelmesiyle başlar. Romanda Buket Uzuner, Defne Kaman’ın maceralarıyla insanoğlunu toprak etiği ve hakkına saygı duymaya davet eder. Toprak ögesinin çağrışımlarına romanında yer verir. Romanda öne çıkan konulardan biri de “hegemonik erkeklik” anlayışıdır. Muhtar Körağaoğlu üzerinden hegemonik erkeklik algısı ortaya konur. Muhtar Körağaoğlu’nun kadına, aileye ve kendisine bakış açısı hegemonik erkeklik algısıyla üretilir. Toplumsal cinsiyet (gender sociology) çalışmaları genellikle kadınları merkeze alan bir çalışma alanıdır. Toplumsal cinsiyet çalışmalarının içinde bir çalışma alanı olarak 1970’lerde yeni bir kavram olan “masculinity/erkeklik”ten bahsedilir. R. W. Connell, 1995’te yayımladığı Masculinities adlı kitabında “masculinity/erkeklik” kavramına kuramsal bir açıdan yaklaşır. Kitabında farklı erkeklikleri tanımlar. Toplumsal yaşamda erkekliklerin nasıl oluştuğunu ve nasıl işlediğine değinir. Bu çalışmada öncelikle hegemonik erkeklik algısı kuramsal olarak neyi ifade eder sorusu cevaplanacak ve sonrasında ise romanın kısa tanıtımı yapılacaktır. Romanda toplumsal yaşamda hegemonik erkeklik algısı nasıl işler sorusu sezaryen doğum hikâyesiyle Muhtar Körağaoğlu aracılığıyla aktarılır. Sezaryenle doğum toprakla, analıkla bağdaştırılarak kadının doğum hakkına saygı duyulması gerektiği vurgulanır. Romanda hegemonik erkekliğin işleyişi “muhafazakâr/gelenekçi/tutucu/itaatkâr; erkekliği bozan hâller; evlilik kurumu/ataerkil düzen kadın-erkek eşitliği meselesi; sezaryenle doğum/kontrolsüz öfke/güven sorunu; paralel bir hikâye ile sezaryenin gerekliliğini güçlendirmek” alt başlıklarında analiz edilmeye çalışılacaktır. Metinden örneklerle hegemonik erkekliğin hayatımızda var oluşu açımlanmaya çalışılacaktır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 43.564
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini