Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 103
 İndirme 45
Küreselleşmenin Ekonomik Boyutu ve Yoksulluk: Afrika Örneği
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Ülkelerarası serbest piyasa dolaşımının artması olarak karşımıza çıkan küreselleşmenin ekonomik boyutu günümüzde de bu anlamını korumaktadır. Özellikle 1970 ten önce uluslararası ekonomik ve ticari faaliyetler çoğunlukla mal ve hizmetlerin uluslararasında değişiminde söz konusu iken, 1970 sonrasında sermayenin küresel bir arenada dolaşımının önemi giderek artmıştır. Bretton Woods sisteminden sonra limitsiz özgürlük kavramının ortaya çıkması, az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik durumlarında ciddi problemlere neden olmaktadır. Borsa veya tahvil yoluyla zengin ülkelerin yüksek kar etmesini amaçlayan bu sistemde sermayeye ihtiyaç duyan az gelişmiş ülkelere para aktarımının yüksek faizle yapılması her iki taraf arasında gelir eşitsizliğine ve akabinde yoksulluğa neden olmaktadır. BM raporlarına göre yukarıda bahsedilen küreselleşme olgusunun sonuçlarından biri olan gelir eşitsizliği son yıllarda belli bölgelerde daha sık görülmektedir. Bu eşitsizlik sadece az gelişmiş ülkelerde değil; Amerika, İngiltere gibi ülkelerde de maalesef ortaya çıkmıştır. Bugün ABD’de yaşayan her 8 kişiden 1’i yoksulluk sınırındadır. Yenidünya düzenini amaçlayan ülkelerde bile bu yoksulluğun olması; yıllık yayımlanan raporlarda Afrika ülkelerindeki yoksulluk, açlık, sağlık sorunları, terör gibi olayların arttığını göstermektedir. Bu raporların sonuçları yetişkinlerdeki oranın ne denli ciddi olduğunu gösterse de göz ardı edilen çocukların da yoksulluk ve küreselleşmeden aldığı pay yadsınamaz şekildedir. Yoksulluğun sonuçları yetişkinlerden çok çocukları daha fazla etkilemektedir. Gelişmekte olan ülkelerde her 5 yoksul kişiden birinin çocuk olması, hem bedensel hem de zihinsel olarak çocukların gelişiminde olumsuz yönde etkilemesinin açıkça göstergesidir. Bu da gelecek nesillerin sağlıklı bireylerden oluşmasını maalesef engellemektedir. Çalışmada yoksulluğun küresel ekonomik bütünleşme sürecindeki yeri açıklanmakta, para dolaşımındaki ekonomik farklılaşma ülke ve yıl bazında incelenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 42.826
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini