Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 125
 İndirme 26
Yersarsıntısının (deprem) Türkçesi
2017
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bir toplumda depremin kavranması, anlaşılması, depreme ilişkin doğru kavramların kullanılmasını gerektirmektedir. Doğru kavramlar, gerçeği bütüncül biçimde verebilen yerbilimsel kavramlardır. Bunlarda, kullanılan dil ile yakından ilgilidir. Türkçe konuşurlarına, başka bir dilin kavramları ile deprem bilgisi vermek, dahası kimi bilgileri yanlış, yanılgılar içeren bağlamlarda sunmak, olgunun anlaşılmasını önlemektedir. Kısaca, depremi, depremi yaşayan, kaçınılmaz olarak yaşayacak olan toplumun dile ile o dilin bilimcileri ve dilbilimcilerinin ürettiği bilimsel kavramlarla açıklamak en geçerli yöntemdir. Dünya ve insanla ilgili birçok alanda olduğu gibi, yersarsıntısı(deprem) alanında da bilgi ve bilinç gelişimi mitoloji, din ve bilim sürecini izlemiştir. Yersarsıntısı, süreçleri ve sonuçları nedeniyle genellikle olumsuz bir olgu olarak yorumlanmıştır. Etkilediği alanlar nedeniyle de, ekonomik, politik, dinsel, yersel, yerbilimsel ve deprembilimsel (sismoloji) açıklamalar, yorumlar yapılagelmiştir. Oysa, yerbilimsel (jeolojik, jeofiziksel) bulgular göstermektedir ki; yersarsıntısı gerçekte, yerküre ve canlı dünyası için olumlu bir yer devinimidir. Devinim, yersel canlılığın, yaşam alanlarının yeniden üretimidir denebilir. Diğer bir deyişle, yer devinimleri (depremler) olmazsa, yerküre ölü bir gezegene dönüşebilir. Deprem yerküreyi yaşanabilir kılmaktadır. Diğer yandan, yersarsıntısı, yerin olağan, doğal, önlenemez ve sürekli bir devinimdir. Bu sürekli ve doğal devinim, bütüncül biçimde kavranır, tanınır, anlaşılırsa neden olduğu olumsuz sonuçlar önlenebilir, olumlu sonuçlarından ise büyük ölçüde yararlanabilir. Bir toplumda depremin kavranması, anlaşılması, depreme ilişkin doğru kavramların kullanılmasını gerektirmektedir. Türkçe konuşurlarına, başka bir dilin kavramları ile deprem bilgisi vermek, dahası kimi bilgileri yanlış, yanılgılar içeren bağlamlarda sunmak, olgunun anlaşılmasını önlemektedir. Belirtilen gerekçelerle, çalışmada, deprem olgusunun bilimsel gerçekliği, yerbilim ve yerbilim fiziği yaklaşımıyla ve kavramların Türkçe ad ve anlamlarıyla sunulmaya çalışıldı ve sonuçlarından zarar görmemek için, konut, yapı, yerleşim konularında öneriler sunuldu.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 42.889
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini