Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 531
 İndirme 105
7. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alan Metinlerin Metinsellik Ölçütlerine Göre Değerlendirilmesi
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmanın amacı, Türkçe 7. sınıf ders kitabında yer alan, öğretici ve kurgusal metinlerin metinsellik ölçütlerine uygunluğu açısından değerlendirmektir. Bu amaçla çalışmada 7. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan metinlerin, İşeri (2010)’nin önerdiği ölçeğe göre metinsellik ölçütleriyle uyumluluğu incelenmiştir. Doküman analizinin kullanıldığı bu çalışmada, Antalya ilinde 7. sınıf öğrencilerince kullanılan Türkçe ders kitabında yer alan öğretici metinler, kurgusal metinler ve şiirler veri kaynağı olarak kullanılmıştır. Çalışmanın problem cümlesi “Ortaokul 7. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan metinler, metinsellik ölçütleri açısından uygun mudur?” olarak belirlenmiştir. Bu çalışma için, Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları (2012), İlköğretim Türkçe 7. sınıf ders kitabı içerisinde yer alan her temadan ikişer metin örneklem olarak alınmıştır. Araştırma ortaokul 7. sınıf Türkçe ders kitabında yer alan metinlerin metinsellik ölçütlerine uygunluğuyla ilgili tespitlerde bulunduğu için önemlidir. Araştırma sonucuna göre ortaokul 7. sınıf Türkçe ders kitaplarında yer alan kurgusal ve öğretici metinler, okunabilirlik durumları hariç, genel itibariyle metinsellik ölçütlerine uygundur. Okunabilirlik durumlarına bakıldığında ise metinlerin genel itibariyle 7. sınıf öğrenci okunabilirlik seviyesi olan “Bağımsız Okuma” olmadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre getirilebilecek öneriler; metinlerin okunabilirlik durumları öğrenci seviyesine uygun olmalı, metin seçiminde bu husus da göz önünde bulundurulmalı, ders kitaplarına alınan metinlerin anlaşılabilirlik düzeyleri de mutlaka kontrol edilmeli, metin seçiminde buna da dikkat edilmelidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 44.955
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini