Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 6
 Görüntüleme 148
 İndirme 39
Marmara Denizi Güney Kıyılarında Tektonik Aktivite İzleri Hakkında Genel Bir Değerlendirme
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Kuzey Anadolu Faya sistemi ile Batı Anadolu graben sistemi arasında kalan ve son yıllarda meydana gelen büyük depremlerle ilgi odağı haline gelen Marmara Denizi, önemli aktif tektonik sahalardan birini oluşturmaktadır. Marmara Denizi’nin güneyi ve yakın çevresi fay hatları ile parçalanmış ve tektonik aktivite bakımından birinci derece deprem sahasıdır. Sahanın ortasında bulunan Erdek, Bandırma ve Gemlik körfezleri arasındaki çöküntü alanları halen gelişimi sürdürmektedir. Marmara Denizi’nin gelişimi Kuzey Anadolu Fay’ının karmaşık jeodinamik süreçleri kontrolünde ve bunun sonucunda farklı morfo-tektonik birliklerin biraraya gelmesiyle gerçekleştiğinden, denizin kıyı ve kıyı gerisi morfolojisi büyük ölçüde asimetriktir. Örneğin, güney kıyıları bir yandan en geniş kıyı düzlüklere sahipken, aynı zamanda da en yüksek kıyıları içeren morfolojik yüksekliklerden oluşmuştur. Sahadaki yerleşimlerin büyük bir bölümü kıyı düzlükleri üzerinde kurulduğundan, depreme bağlı çökme, zemin yenilmesi, tsunami ve deniz seviyesi yükselmesi riskleri altındadır. Marmara Denizi içerisindeki sırtlarda en son depremin 1509 yılında meydana geldiği tahmin edilmektedir. Bu sebeple özellikle Orta Marmara sırtı hakkındaki her türlü bilginin arttırılması gerekmektedir. Marmara Denizi sırtları yanısıra Marmara Denizi güneyindeki fay segmentlerinde kırılma stresinin arttığı belirlenmiştir. Günümüzden olasılıkla 3 bin yıl önce (Geç Holosen) yerel tektoniklerden etkilenen inceleme sahasının şimdiki topoğrafyası ve deniz tabanı morfolojisi bu son tektonik etkinliğin sonucudur. Bölgede izlenen normal fayların çoğunluğu aktiftir. Bütün bu hareketlerin sonucunda bölge günümüzdeki coğrafyasını kazanmıştır. Sahanın genç faylarla sınırlanması ve sismik hareketlilik ve deprem aktivitesine karşı çeşitli önlemlerin alınması gerekmektedir. Bu nedenle Marmara Denizi kıyılarındaki tektonik aktivite izlerinin bilinmesi ve izlenmesi gelecekte kayıp ve hasarlara yol açabilecek depremler için alınabilecek önlemler açısından önem taşımaktadır.

Anahtar Kelimeler:

A General Assessment Of Tectonic Activity Traces On The South Coast Of The Marmara Sea
2014
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

The Marmara Sea, which remains between the northern Anadolu Faya system and the western Anadolu graven system and has become the focus of interest with the major earthquakes that have occurred in recent years, is one of the important active tectonic fields. The southern and nearby surroundings of the Marmara Sea are divided by fate lines and the first-degree earthquake area in terms of tectonic activity. In the midst of the area, the ruins between the Erdek, Bandırma and Gemlik Gulf are still developing. Since the development of the Marmara Sea takes place under the control of the complex geodynamic processes of the Northern Anatolian Fay and as a result of the reunification of different morfo-tektonic units, the coastal and coastal morphology of the sea is largely asymmetric. For example, while the southern coast has the widest coastal plates on the one hand, it is also made up of morphological heights containing the highest coasts. Since a large portion of the settlements on the ground are built on coastal plates, they are at risk of earthquake-related collapse, soil destruction, tsunami and sea level rise. It is estimated that the last earthquake occurred in the Marmara Sea in 1509. Therefore, it is necessary to increase all kinds of information about the mid-marmara back. In addition to the Marmara Sea backs, it has been determined that the breakdown stress increases in the marmara Sea's fee segments in the south. The current topography of the area of study influenced by local tectonics and the morphology of the sea base is the result of this recent tectonic activity. The majority of the normal benefits observed in the area are active. As a result of all these movements, the region has won its geography today. It is necessary to limit the area to young benefits and to take various measures against seismic mobility and earthquake activity. Therefore, the knowledge and monitoring of tectonic activity traces on the Marmara Sea coast is important in terms of the measures that can be taken for earthquakes that may lead to loss and damage in the future.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 45.004
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini