Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 59
 İndirme 20
Türk Halk Şiiri Örneklerinin Fonetik-semantik İlişkisi ve Türkçe Eğitiminde Halk Şiirinden Yararlanma
2011
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

İlköğretim Türkçe ders kitaplarında halk şiiri örnekleri yer almamaktadır. Bu sebeple Türkçe eğitiminde, halk şiirimizin gücünden yararlanılamamaktadır. Türkçe eğitiminde halk şiiri örnekleri, sadelik ve lirizm gücü yönünden öğrencilerin sevebilecekleri örneklerdir. Bu şiirler sayesinde öğrencilere ana dilin tümleşik dil becerileri kazandırılabilir. Fakat halk şiirimizin bu güçlü örneklerinin aşağıda taranan ders kitaplarında yer almaması büyük bir eksikliktir. Sözcüklerin fonetik ve semantik yönlerinin birbirleriyle ilişkisi, ses özelliklerinin anlamın oluşmasına ve duyguya etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır. Lirizm yönü güçlü olan halk şiir örnekleri ile öğrenciler karşılaştırılarak, onların tümleşik dil becerileri geliştirilebilir. Bunu yaparken eğitimde yeniden yapılandırma yaklaşımına uygun olarak fonetik-semantik ilişkili şiir inceleme yöntemi ve betimsel yöntem kullanılmıştır. Bu yöntem, ses değerlerine dikkat çekerek, şâirlerin dil becerilerini ön plana çıkararak, öğrencilerin algı seviyesini arttırması, çağrışım dünyasına katkıda bulunması açısından faydalı bir yöntemdir. Seçilmiş şiirdeki sözcükler ve sözcük grupları fonetik-semantik ilişkili olarak incelenmiştir. Fonetik açıdan incelemede puanlama tablosu esas alınmıştır. Semantik açıdan incelemede kavramlaştırmalar ve şiirlerdeki duygu aktarımının şiirlerin puanları üzerine etkilerine bakılmıştır. Daha sonra elde edilen verilerle sonuçlara ulaşılmıştır. İncelenen halk şiiri örneklerinin lirizm yönünden güçlü şiirler olduğu, bu yönüyle öğrencileri duygu olarak sardığı ve dil becerilerini geliştirdiği görülmüştür. Türkçe eğitiminde halk şiirimizin gücünden yararlanmak, şâirlerin ses değeri fazla olan kelime tercihlerine dikkat çekmek, öğrencilerin dil becerilerinin gelişmesine katkıda bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 45.007
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini