Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 79
 İndirme 34
Osmanlı Kapısında Büyüyen Gayrimüslim Bir Halk: İstanbul Ermeni Toplumu
2017
Dergi:  
Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi
Yazar:  
Özet:

İstanbul, Osmanlı İmparatorluğuna başkent olduktan bu yana kozmopolit bir yapıya sahip olmuştur. Farklı din ve kültürleri, milletleri bir arada yaşatmış ender şehirlerdendir. Bu kozmopolit yapı içerisinde en çok dikkat çeken topluluk şehirdeki Ermeni cemaatidir. Ermenilerin sosyal hayattaki nüfuzları, Müslüman halk ile ilişkileri, edebi eserlere konu olmuştur. Bu bağlamda İstanbul’a dair yazılan romanlarda ticaret erbabı, sanatkâr ve bürokrat çok sayıda Ermeni karakter yer almaktadır. Olay örgüsünde Rumlara nazaran Ermeniler, daha çok olumlu yönleriyle yansıtılmıştır. Olumlu Ermeni imajında zekilikleri, çalışkanlıkları ve sanatkârlık ön plandadır. Özellikle hikâye ve romanlarda, güzellikleri ve cinsel yönleriyle yer alan Rum kadınlarına karşın Ermeni kadınının üretkenliği, mesleki yönü portresi yaygındır. Aile mefhumu içerisinde sunulan bu kadınlar, zengin Müslüman ailelerin köşk, konak ve yalılarında özel terzilik yaparlar. Bu şekilde, Rum ve Yahudiler başta olmak üzere diğer gayri Müslimlere göre sosyal dokunun içerisinde benimsenmişlerdir. Müslüman Osmanlı toplumu ile daha samimi ilişkiler kurarak Müslüman ailelerin içine nüfuz etmişlerdir. Bu kadınlar, bazen yanında çalıştığı ailenin Batı kültürü ile daha hızlı temas kurmalarını da sağlamışlardır. Bu çalışmada, İstanbullu Ermenilerin, on dokuzuncu yüzyıl edebi eserlerindeki imajları ve sosyal durumları irdelenecektir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler


Sobider: Sosyal Bilimler Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.522
Atıf : 1.744
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini