Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 7
 Görüntüleme 105
 İndirme 53
Türkiye’de İşsizlik Oranları ile Uluslararası Petrol Fiyatları İlişkisi: 1980-2016
2018
Dergi:  
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Türkiye ekonomisi büyüdükçe enerji ihtiyacı ve ekonominin petrole olan talebi artmaktadır. Türkiye’de işsizlik oranları ve dünya petrol fiyatları arasındaki ilişki, 1980-2016 dönemi için; VAR modeli analizi, Johansen eş bütünleşme testi, Granger nedensellik testi  ve hata düzeltme modeli ile incelenmiştir. Sonuç olarak ülkemiz için işsizlik oranları  ile petrol fiyatları arasında bir nedensellik ilişkisinin olduğu ortaya çıkmıştır. Petrol fiyatları her ülkenin ekonomisi için önemli rol oynamaktadır. Petrol fiyatlarındaki ani artışlar yüksek enflasyon, işsizlik ve GSMH’nın düşmesine yol açmaktadır Petrol fiyatındaki artışın Türkiye ekonomisine doğrudan olumsuz etkileri büyüme, ödemeler dengesi, enflasyon ve bütçe üzerinde olmakla beraber ayrıca işsizlik oranı üzerinde etkisinin olduğu sonucuna varılmaktadır.  Türkiye’de 1970, 1980 ve 1990’lı yıllarda yaşanan ekonomik krizlerin öncesinde dünya petrol fiyatlarında ciddi artışlar yaşandığı görülmektedir. Ekonomik krizlerin ardından işsizlik oranlarında ciddi artışlar meydana gelmiştir. 2040 yılında dünya nüfusunun 9 milyara yaklaşacağı, enerji talebinin %35 artacağı ve bu talebin %60’ının petrol ve doğalgazdan karşılanacağı Türkiye’nin de bu talep artışında ilk 10 ülke içerisinde yer alacağı belirtilmektedir

Anahtar Kelimeler:

International Petroleum Prices Relationships With Employment Rates In Turkey: 1980-2016
2018
Yazar:  
Özet:

As the Turkish economy grows, the energy demand and the oil demand of the economy are increasing. The relationship between the unemployment rates in Turkey and the world oil prices, for the 1980-2016 period; VAR model analysis, Johansen equalization test, Granger causality test and error correction model have been studied. As a result, there is a causal relationship between unemployment rates and oil prices for our country. Oil prices play an important role in the economy of each country. The sudden rise in oil prices leads to high inflation, unemployment and the decline of GSMH The rise in oil prices has a direct negative impact on the Turkish economy, the growth, the balance of payments, the inflation and the budget while also has an impact on the unemployment rate.  In Turkey, before the economic crises of the 1970s, 1980s and 1990s, the world’s oil prices have seen a significant increase. After the economic crisis, the unemployment rate has increased. In 2040, the world’s population will reach 9 billion, energy demand will increase by 35%, and 60% of this demand will be satisfied by oil and natural gas, and Turkey will be among the top 10 countries in this demand increase.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 401
Atıf : 1.431
2023 Impact/Etki : 0.257
Finans Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Dergisi