Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 18
 Görüntüleme 136
 İndirme 52
Öğrencilerin Programlama Başarılarının Bilgisayarca-eleştirel Düşünme ile Problem Çözme Becerileri Çerçevesinde İncelenmesi
2018
Dergi:  
Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Alan yazına göre öğrencilerin programlama dersine dönük akademik başarılarının bilgisayarca düşünme, eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri tarafından yordanabileceği düşünülmektedir. Bu çerçevede araştırmanın amacı meslek lisesi bilgisayar bölümü öğrencilerinin programlama dersi başarılarının bilgisayarca düşünme, eleştirel düşünme ve problem çözme becerileri açısında incelenmesi olarak belirlenmiştir. Bu araştırmada ilişkisel tarama modeli uygulanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu Amasya ili merkezde yer alan meslek liselerinde öğrenim görmekte olan 248 Bilgisayar Bölümü öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırma verileri bilgisayarca düşünme becerisi ölçeği (µ=0,822), eleştirel düşünme ölçeği (µ=0,88) ve problem çözme ölçekleri (µ=0,88), demografik bilgi formu kullanılarak toplanmıştır. Ayrıca “Paket Programlama” dersi birinci yazılı sınav sonuçları okul idaresinden alınarak kullanılmıştır. Verilerin analizinde ortalama, standart sapma, betimsel analiz, Independent Samples t Test (bağımsız örneklem t testi), One Way ANOVA (tek yönlü varyans analizi), korelasyon testi ve regresyon teknikleri kullanılmıştır. Varyans analizi sonucunda anlamlı çıkan değişkenlerde Scheffe testi, anlamsız çıkan değişkenlerde ise Games-Howell testi uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucuna göre, öğrencilerin bilgisayarca düşünme, eleştirel düşünme ve problem çözme becerilerine ilişkin düzeylerinin genel ortalamasının orta düzeydedir. Öğrencilerin programlama dersi başarıları bilgisayarca düşünme ve problem çözme becerileri tarafından anlamlı bir şekilde yordanırken, eleştirel düşünme becerisi tarafından anlamlı bir şekilde yordanmamaktadır. Bu doğrultuda öğrencilerin programlamaya dönük akademik başarılarını desteklemek amacıyla ders etkinlileri içerisinde bilgisayarca düşünme ve problem çözme becerilerini geliştirmeye dönük etkinliklere de yer verilmesi önerilmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Students' Programming Successs Review In The Computing-critical Thinking and Problem Solving Skills Framework
2018
Yazar:  
Özet:

According to the field text, it is believed that students' academic achievements towards programming courses can be driven by computer thinking, critical thinking and problem-solving skills. In this context, the purpose of the research is to study the programming course achievements of the professional high school computer department students in terms of computer thinking, critical thinking and problem-solving skills. In this study, the relational scan model was applied. The research work group consists of 248 computer department students who are studying in the professional high schools located in the center of the city of Amasya. The research data was collected using the computer thinking skill scale (μ=0.822), the critical thinking scale (μ=0.88) and the problem-solving scale (μ=0.88) and the demographic information form. Also, the "Package Programming" course was used by taking the first written exam results from the school administration. Data analysis used average, standard deviation, visual analysis, Independent Samples t Test (independent sample t test), One Way ANOVA (one-way variance analysis), correlation test and regression techniques. In the analysis of the variants, the Scheffe test was applied to the meaningful variants, while in the meaningless variants, the Games-Howell test was applied. According to the results of the analyses, the average level of the students' levels related to computer thinking, critical thinking and problem-solving skills is the average level. Students' programming course successes are significantly reflected by computer thinking and problem-solving skills, while not significantly reflected by critical thinking skills. In this regard, in order to support students’ academic achievements towards programming, it is recommended that the courses include activities aimed at developing computer thinking and problem-solving skills.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi

Alan :   Eğitim Bilimleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 272
Atıf : 3.500
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini