Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 115
 İndirme 36
 Sesli Dinleme 2
Müslümanların İtalya Yarımadası’ndaki Fetihleri ve Kurdukları Emirlikler
2017
Dergi:  
Baberti
Yazar:  
Özet:

Bu araştırma, Hristiyanlığın merkezi olan Roma’nın ve Hristiyan Avrupa dünyasının güneydeki serhaddi mesabesindeki İtalya topraklarının Müslüman fetih hareketleriyle yüzleşmesini, aynı zamanda ilk dönem Müslüman fetih hareketlerinin son halkasını teşkil eden Güney İtalya topraklarındaki Müslüman emirlikleri konu edinmektedir. Kuzeyde Orta Avrupa'ya dayanan güneydoğu yönünde Akdeniz'e girmiş çizme biçiminde bir yarımada ile Sicilya ve Sardinya adalarından oluşan İtalya,MÖ 2000 den sonra; Etrüskler, Vizigotlar, Hunlar, Vandallar, Ostrogotlar, Lombardlar, Araplar, Normanlar gibi farklı toplulukların göçle gelip üzerinde devlet ve medeniyet tesis ettikleri bir Avrupa kıtası ülkesidir.MS IX. yüzyılın ilk çeyreğinden itibaren de Müslüman Arapların akınlarıyla yüzleşmiş ve bazı bölgelerinde de Müslümanların hâkimiyetine geçici de olsa ev sahipliği yapmıştır. 832 yılında Palermo merkezli kurulan Müslüman Sicilya Emirliği, bir taraftan adanın fethiyle uğraşmış diğer taraftan da Güney İtalya bölgesinde akınlar gerçekleştirdiler. Bu akınlar sırasında Güney İtalya’da birbirleriyle anlaşmazlık içinde olan prensliklerden Napoli Prensliği, Sicilya Müslüman emirliğine ittifak çağrısında bulundu. Emirliğin bu çağrıyı fırsata dönüştürmesi sonucu Müslümanlar, Güney İtalya’ya yerleşmeye başladılar. 840 yılından itibaren Güney İtalya’nın farklı bölgelerinde Taranto Emirliği, Bâri Emirliği ve Garigliano Emirliği gibi isimlerle anılan Müslüman emirlikler kurdular. Buradaki emirlikler, hâkimiyetlerini kuvvetlendirebilmek için gerek İtalya’nın kuzeyine gerek Dalmaçya kıyıları yönüne akınlarda bulundular. İtalya’nın başkenti Roma’yı kısa süreliğine vergiye bağlayıp hatta kısa süreliğine de olsa kontrol altında tutma kudretine eriştiler. Müslümanların buradaki hâkimiyetini kabullenemeyen başta Roma olmak üzere, Bizans ve diğer Hıristiyan ülkeler çeşitli zamanlarda ittifaklar kurarak Müslümanlarla mücadele ettiler. Hıristiyan Haçlı ittifakının güçlü ordularıyla mücadeleyi daha fazla sürdüremeyen Müslümanlar, emirliklerinin yıkılmasıyla –Garigliano Emirliği 882/919‐ bölgeyi terk etmek zorunda kaldılar.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




1990








Baberti

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 127
Atıf : 73
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini