Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 165
 İndirme 4
Örgütsel Özdeşleşme: Meta Analiz Çalışması
2018
Dergi:  
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
Yazar:  
Özet:

Örgütsel özdeşleşme kavramı özellikle son yıllarda dikkat çeken bir araştırma konusu olarak ortaya çıkmaktadır. Örgütsel özdeşleşmeye ilişkin farklı tanımlar söz konusu olmakla birlikte genel olarak çalışanların örgüte aidiyet hissetmeleri, örgütün diğer mensuplarıyla ortak tecrübe ve özellikler taşıdıklarına ilişkin algıları olarak ifade edilmesi mümkündür (Ashforth ve Mael, 1989; Mael ve Tetrick, 1992). Bireylerin kendilerini çalıştıkları örgütle betimleyerek benliklerini bu bağlamda tanımlamaları bireylerin algı, tutum ve davranışları ile örgütsel çıktılar çerçevesinde olumlu sonuçlara neden olabilecektir. Yapılan araştırmalar örgütsel özdeşleşmenin çalışanların iş tatmini, performans ve motivasyon düzeylerine etkilerini göstermekle birlikte örgütsel özdeşleşmenin incelenmesi örgüt bünyesindeki süreç, işlem ve uygulamaların sonuçlarının açıklanmasına yardımcı olabilecektir (Cheney, 1983). Örgütsel özdeşleşmenin uluslararası yazında incelendiği çeşitli meta analiz çalışmaları bulunmaktadır (Riketta, 2005; Riketta ve Van Dick, 2005). Ancak Türkiye’de örgütsel özdeşleşme ile çalışanların çeşitli algı, tutum ve davranışları arasındaki ilişkilere yönelik yapılmış olan çalışmaların meta analiz yöntemiyle ele alınarak, söz konusu bu ilişkilerin yönü ve etki büyüklüklerinin incelenmediği görülmektedir. Bu bağlamda mevcut çalışmada, örgütsel özdeşleşmenin alan yazında ele alınmış olan değişkenlerle ilişkilerinin meta analiz yöntemi kullanılarak tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada öncelikle örgütsel özdeşleşme kavramsal olarak ele alınacaktır. Ardından meta analize ilişkin olarak kullanılan yöntem, örneklemin özellikleri, veri toplama araçları ile işlem süreçleri açıklanacaktır. Ayrıca alan yazında örgütsel özdeşleşme ile aralarında ilişki olduğu farklı araştırmalarda gösterilmiş olan çalışanların çeşitli algı, tutum ve davranışlarına yönelik olarak tespit edilen bulgular ortaya konulacaktır. Söz konusu bu bulgular ilgili literatür bağlamında değerlendirip, uluslararası yazında yapılmış olan meta analizlerin sonuçları çerçevesinde tartışılacaktır. Ashforth, B. E. ve Mael, F. (1989). Social identity theory and the organization. Academy of Management Review, 14, 20-39. Cheney, G. (1983). On the various and changing meanings of organizational membership: A field study of organizational identification. Communication Monographs, 50, 342-362. Mael, F. A. ve Tetrick, L. E. (1992). Identifying organizational identification. Educational and Psychological Measurement, 52, 813–824. Riketta, M. (2005). Organizational identification: A meta-analysis. Journal of Vocational Behavior, 66, 358–384. Riketta, M. ve Van Dick, R. (2005). Foci of attachment in organizations: A meta-analytic comparison of the strength and correlates of workgroup versus organizational identification and commitment. Journal of Vocational Behavior, 67, 490–510.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi
II. Uluslararası Multidisipliner Çalışmaları Kongresi