Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 216
 İndirme 71
1982 Anayasası’nın Hükümet Sistemi Açısından Değerlendirilmesi
2016
Dergi:  
Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi
Yazar:  
Özet:

ÖZ Yasama, yürütme ve yargı fonksiyonlarının ayrı olmasını öngören kuvvetler ayrılığı ilkesi, genel anlamda temel hak ve hürriyetleri korumayı amaçlamaktadır. Yasama ve yürütme kuvvetlerinin sistem içindeki konum ve etkinliği ile birbirlerini sınırlamaları ise, hükümet sisteminin şeklini belirlemektedir. Genel olarak parlamenter sistem çizgisinde olduğu kabul edilen 1982 Anayasası, parlamentarizmin temellerine aykırı şekilde cumhurbaşkanının yetkilerini genişletirken, güçlü ve etkili bir cumhurbaşkanı profili öngörmüştür. 2007 yılında yapılan anayasa değişikliğiyle cumhurbaşkanını halkın seçmesi benimsenince, meşruiyetini halktan alan bir cumhurbaşkanı gerçeği ortaya çıkmıştır. Bu durumun mevcut hükümet sistemine etkileri, son yıllarda ülkemizde oldukça yoğun bir şekilde tartışılmaktadır. Bu çalışmada, öncelikle demokratik ülkelerde uygulanan hükümet sistemleri ve önceki anayasalarımızda uygulanan sistemler incelenmiştir. Sonrasında ise, 1982 Anayasası’nda öngörülen hükümet sistemi; 2007 değişikliği öncesi ve sonrası olarak, tartışma ve görüşlere yer verilmek suretiyle belirlenmeye çalışılmıştır.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi
Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi