Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 110
 İndirme 50
Psikoloji Bölümü Öğrencileri ile Tarih ve Edebiyat Bölümü Öğrencileri Arasında Ruhsal Bozukluklara İlişkin Tutum ve İnançların Karşılaştırılması
2019
Dergi:  
Medeniyet Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Çalışmada psikoloji eğitiminin ve ruhsal bozukluklara karşı tutumların ilişkisini tespit etmek amacıyla, üniversitede okumakta olan Psikoloji bölümü ile Edebiyat ve Tarih bölümü son sınıf öğrencileri arasında ruhsal bozukluklara ilişkin tutum ve inançların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesinde okumakta olan Grup 1/Psikoloji (55) ve Grup 2/Edebiyat ve Tarih (47) bölümü son sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 102 gönüllü öğrencinin katılımıyla gerçekleştirildi. Öğrencilere demografik bilgilerinin yanı sıra yazılı olarak verilen iki farklı olguyu göz önünde bulundurarak ayrı ayrı Sosyal Mesafe Ölçeği (SMÖ) (Arkar, 1991) ve ayrıca Türkçe’ye Bilge ve Çam (2008) tarafından uyarlanan Ruhsal Hastalıklara Yönelik İnançlar Ölçeği (RHYİÖ) (Bilge ve Çam, 2008) doldurmaları istendi. Verilerin analizinde, tanımlayıcı istatistikler (yüzdelik, aritmetik ortalama, standart sapma, en alt ve en üst değerler) ve karşılaştırma istatistik (t testi) yöntemleri kullanıldı. OKB olgusunun bulunduğu Olgu 1’e göre grupların SMÖ puanları karşılaştırıldığında birinci grubun test puan ortalamaları (x̄=55,41) ile ikinci grubun (tarih-edebiyat) test puan ortalamaları (x̄=62,46) arasında anlamlı bir farklılık olduğu belirlendi (p<0.05). Ayrıca ikinci grubun (tarih-edebiyat) RHYİÖ puanları daha yüksek bulundu ve gruplar arasında anlamlı fark olduğu belirlendi (p<0,001). RHYİÖ ölçeğine ait olan alt ölçek karşılaştırıldığında ikinci grubun tehlikelilik ve çaresizlik alt ölçek puanları (tarih-edebiyat) daha yüksek bulundu ve gruplar arasında anlamlı fark olduğu görüldü (p<0,001), ancak grupların utanma alt ölçeği puanları arasında anlamlı bir fark yoktu (p>0,05). Şizofreni hikâyesi olan Olgu 2’ye göre grupların SMÖ puanları arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05). Her iki grupta da SMÖ puanları olgular arasında karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark vardı (p<0,001). Bulgular hem psikoloji ve hem de edebiyat-tarih bölümü öğrencilerinin şizofreni hastalığına karşı olumsuz tutumlara sahip olduklarını ve sosyal mesafe koyduklarını göstermiştir. Ancak OKB hastalığına karşı yalnızca edebiyat-tarih öğrencilerinin olumsuz tutuma sahip oldukları bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Comparison Of Attitudes and Beliefs About Mental Disorders Between Psychology Department Students and History and Literature Department Students
2019
Yazar:  
Özet:

This study was intended to identify the relationship between psychology education and attitudes toward mental disorders. The study was carried out with the aim of comparing attitudes and beliefs about mental disorders between the Psychology Department and the Literature and History Department senior students who are studying at university. The study was conducted with the participation of a total of 102 volunteer students from the Department of Psychology (55) and Literature and History (47) who were studying at Fatih Sultan Mehmet Vakıf University. Social Distance Scale (SDS) (Arkar, 1991) and Beliefs Toward Mental Illness Scale (BMI) which was adapted to Turkish by Bilge and Cam (2008); and demographic information form were completed by the participants. The study also gave participants cases in which two different mental illnesses were described. Data analysis was performed using descriptive statistics (percentage, mean, standard deviation, min-max) and comparative statistics (t test). When the SDS scores of the groups were compared according to Case 1 with OCD, there was a significant difference between the groups. The mean scores of the first group (x̄=55.41) and the mean scores of the second group (history-literature) (x̄=62.46). In addition, BMI scores of the second group (history-literature) were higher than first group. There was a significant difference between the groups (p<0.001). When the subscale of the BMI scale was compared, it was found that danger and desperation subscale scores of the second group (history-literature) were higher and there was a significant difference between the groups (p<0.001), but there was no significant difference between the shame subscale scores of the groups (p>0.05). According to Case 2 with schizophrenia, there was no significant difference between the groups (p>0.05). There was a significant difference between SMO scores in both groups compared to the cases. (p<0.001). The findings showed that both psychology and literature-history department students had negative attitudes toward schizophrenia and put social distance. However, only literature-history students have been found to have a negative attitude towards OCD disease.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Medeniyet Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 119
Atıf : 325
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini