Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 78
 İndirme 39
Birleşik Defter Sistemi Olarak Defter-i Kebirli Yevmiye ve Türk Muhasebe Eğitimindeki Yeri
2018
Dergi:  
MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi
Yazar:  
Özet:

Muhasebenin kaydetme ve sınıflandırma fonksiyonları muhasebe hesapları ile bu hesaplar aracılığıyla düzenlenen muhasebe defterleri sayesinde gerçekleştirilmektedir. Muhasebe defterleri, muhasebe işlemlerinin kaydedilmesi ve dağıtımının yanında bu işlemlerin takip ve kontrolüne imkân tanımaktadır. Bilanço esasına göre tutulması zorunlu olan yevmiye defteri ve defter-i kebire ilişkin anlatımlar 19.yüzyılın ikinci yarısından itibaren Türk muhasebe eğitimi kitaplarında yer almıştır. 1795 yılında Edmond Degrange tarafından geliştirilen ve 19. yy. boyunca Avrupa ve Amerikan muhasebe uygulamalarını etkileyen Defter-i Kebirli Yevmiye veya Amerikan Usulü adıyla bilinen defter tutma sistemi yevmiye defteri ile defter-i kebirin bir arada ve tek defter olarak gösterimine imkân tanımaktadır. Bu sistemin 19.yy. sonlarından 20.yy. ortalarına kadar Türk muhasebe eğitimi içinde ele alındığında dair çeşitli kaynaklar mevcuttur. Bu çalışmada ilgili kaynakların transkripsiyonu ve tahlili yoluyla defter-i kebirli yevmiye sisteminin Türk muhasebe eğitimi içindeki yeri ortaya konulmaya çalışılmış, 1895-1956 yılları arasında sistemin farklı anlatım ve tasarımlarla incelendiği değerlendirilmiştir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 1.910
Atıf : 9.604
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini