Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 16
 Görüntüleme 118
 İndirme 74
 Sesli Dinleme 1
Üniversite Öğrencilerinin Toplumsal Cinsiyet Algılarının Belirlenmesi
2019
Dergi:  
Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi
Yazar:  
Özet:

Araştırmada Türkiye’de bir kamu üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin toplumsal cinsiyet algıları ile ilgili durumlarını çeşitli değişkenlere göre değerlendirilmiştir. Tarama modelindeki betimsel araştırmanın verileri, “Toplumsal Cinsiyet Algısı Ölçeği” aracılığı ile toplanmıştır. Araştırmaya, Türkiye’de bir kamu üniversitesinde öğrenimlerine devam eden 2260 kişi katılmıştır. Çalışmada katılımcıların toplumsal cinsiyet algılarının bazı sosyodemografik özellikleriyle ilişkileri incelenmiştir. Veriler bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ve Scheffe testi ile değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan 2260 kişinin yaş ortalaması 21,40,  % 48,7’si kadın, % 51,3’ü erkek, %56,5’i yüksekokul ve fakültelerde, %43,5’i meslek yüksekokullarda öğrenim görmektedir. Ölçekten alınanyüksek puan 125 vedüşük puan 27 olup ortalaması 93,55’dir. Bağımsız örneklem t testi sonuçlarına göre kadın katılımcıların toplumsal cinsiyet algısı puan ortalaması erkeklerin puan ortalamalarından anlamlı derecede yüksektir. Üniversite öğrencilerinin yaşları ile toplumsal cinsiyet algısı puan ortalamaları arasında anlamlı bir farklılık yoktur (p>0,05). Bağımsız gruplar t testi sonucuna göre iki grubun (fakülte ve MYO) toplumsal cinsiyet algısı puan ortalamasının istatistiksel olarak anlamlı olduğu görülmüştür (p<0,005). Araştırmada, katılımcıların toplumsal cinsiyet algısını etkileyen değişkenlerin cinsiyet, öğrenim gördükleri yükseköğretim birimi (fakülte ya da MYO), ailelerinin yaşadıkları yer ve öğrenimleri süresince kaldıkları yer olduğu tespit edilmiştir. 

Anahtar Kelimeler:

Identification Of University Students' Social Gender Perceptions
2019
Yazar:  
Özet:

The study assessed the status of students studying at a public university in Turkey in relation to social gender perceptions according to various variables. The data of the visual research in the screening model was collected through the "Social Gender Perception Scale". The study included 2260 people who continued their studies at a public university in Turkey. The study examined the relationship of the participants’ social gender perceptions with some sociodemographic characteristics. The data was evaluated by independent sampling t test, one-way variance analysis (ANOVA) and Scheffe test. The average age of 2260 people involved in the study was 21.40, 48.7 percent women, 51.3 percent men, 56.5 percent high schools and faculties, and 43.5 percent professional high schools. The scale is 125 and the average is 93.55. According to the independent sample t test results, the average gender perception score of women participants is significantly higher than the average gender score of men. There is no significant difference between the age of university students and the social gender perception score average (p>0,05). According to the independent groups t test results, the social gender perception score average of the two groups (faculty and MYO) was statistically meaningful (p<0,005). The study found that the variables that influenced the social gender perception of participants were gender, the higher education unit they studied (faculty or MYO), the place where their families lived and the place where they stayed during their studies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 925
Atıf : 3.669
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini