Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 190
 İndirme 62
 Sesli Dinleme 1
İnegöl Adının Menşei Üzerine
2019
Dergi:  
Uludağ İlahiyat Dergisi
Yazar:  
Özet:

İnegöl’ün Türkler fethetmeden önceki adının “Melek Köyü” anlamındaki Angelokoma olduğu kabul edilmekle birlikte, İnegöl isminin kökeni hakkında üzerinde ittifak edilen bir açıklama bulunmamaktadır. Kimi araştırmacılar kelimenin başka bir dilden Türkçe’ye geçtiğini, yani yanlış semantik dönüşüm geçiren kelimenin aslının Angelocoma veya Linoe olduğunu savunmaktadırlar. Bazı araştırmacılar ise, kelimenin Türkçe kökenli olduğu iddiasındadır. Evliya Çelebi’nin Ezine (Cuma) Göl şeklindeki açıklamasının dışında, İnegöl’ün İne/Eyne (küçük) Göl, Ayna Göl, Ene (“iki yamaç arası düzlük”) Göl, İn (mağara anlamında) Göl kelimelerinden türediği de iddia edilmektedir. Kökeniyle ilgili bu farklı yaklaşımlara rağmen, araştırmaların neredeyse tamamı kelimeyi “ine” ve “Göl” şeklinde ikiye bölmekte ve bu kelimenin kökeniyle ilgili açıklamalarını “göl” ile ilişkilendirmektedir. Bu makale, yerleşik iki görüşün reddine dayalı iki temel iddia üzerine kurulmaktadır. Makalede reddedilecek görüşlerden ilki, İnegöl isminin “göl” ile ilişkilendirilmesidir. İnegöl isminin kökenine ilişkin burada önerilecek iddiayı, aslında bazı edebiyatçılarımız ses benzerliğine dayanarak daha önce dillendirmişlerdi. Ancak bu iddia ilk kez bu makalede akademik bir çalışma olarak açıklanmaya ve kanıtlanmaya çalışılmaktadır. Makale, ikinci olarak, İnegöl’ün Türkler fethetmeden önceki ismi olan Angelokoma’nın, “Melek Köyü” şeklinde anlamlandırılmasını eleştirmekte ve alternatif bir mana önermektedir. Son olarak, makale ilkin Âşıkpaşazâde’nin Tevârih-i Âl-i Osman’ında geçen ve daha sonra bazı Osmanlı kroniklerinde ve çağdaş tarih kitaplarında da görülen İnegöl tekfuru Aya Nikola ismi üzerinde durmakta ve şu soruya ve benzerlerine cevap aramaktadır: İnegöl tekfuru olduğu söylenen Aya Nikola ismindeki “Aya” kelimesi “Aziz” anlamına geldiğine ve Hıristiyanlıkta azizlik ancak kilisenin onayıyla elde edilebildiğine göre, on üçüncü yüzyılda veya öncesinde Anadolu coğrafyasında “Aziz Nikola” isminde bir Hıristiyan azizi yaşamış mıdır? Bu ve benzeri soruların cevaplarını vermeye çalışan makale, Aya Nikola ismi ile İnegöl arasında bir ilişki kurarak söz konusu menşe tartışmasına alternatif bir açıklama getirmektedir.

Anahtar Kelimeler:

About The Name Of The Injection
2019
Yazar:  
Özet:

Although the name before the Turkish conquest of Inegöl is recognized as Angelokoma in the meaning of "Melek Village", there is no coalition on the origin of the name Inegöl. Some researchers argue that the word was translated from another language to Turkish, that is, the word that had a false semantic transformation was the original Angelocoma or Linoe. Some researchers claim that the word is of Turkish origin. In addition to the explanation of Ezine (Jumaat) Lake, it is also claimed that the Inegöl is derived from the words Inne (Little) Lake, Mirror Lake, Ene ("two plates") Lake, In (in the meaning of hill) Lake. Despite these different approaches to its origin, almost all of the researchs divide the word into two in the form of "in" and "Lake" and associates the description of the word's origin with "Lake". This article is based on two basic claims based on the rejection of the two embedded opinions. The first of the opinions to be rejected in the article is the association of the name of Inegöl with the "Lake". The claim to be suggested here about the origin of the name of Ingöl, in fact, some of our literaries had previously spoken on the basis of sound similarity. However, this claim is attempted to be explained and proved as an academic study for the first time in this article. The article, in the second place, criticizes the definition of Angelokoma, the name before the Turks' Conquest of Inegöl, in the form of the "Angel Village" and suggests an alternative man. Finally, the article first passed in the Tevârih-i Âl-i Osman and then seen in some Ottoman chronicles and contemporary history books, the Inegöl tekfuru stands on the name of the month Nikola and seeks answers to the following question and similar: Is the word "Aya" in the name of the month Nikola said to be the Inegöl tekfuru meaning "Saint" and in Christianity the saintess can only be obtained with the approval of the church, in the thirteen century or before in the Anatolian geography, a Christian saint has lived in the name of "Saint Nikola"? The article, which tries to give answers to these and similar questions, brings an alternative explanation to the source discussion by establishing a relationship between the name of Aya Nikola and Inegöl.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler












Uludağ İlahiyat Dergisi

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 418
Atıf : 2.047
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini