Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 1
 Görüntüleme 296
 İndirme 53
Türk ve Rus Kaynakları Işığında 1989 Fergana Olayları
2019
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sovyetler Birliği döneminde birçok halk, özellikle Türk soylular, siyasi baskıya uğrayarak vatanlarından sürülmüşlerdi. Bugüne kadar vatanına geri dönemeyen Türk topluluklarından biri de Ahıska Türkleridir. Gürcistan’ın yerli halkı olan Ahıskalılar, ülkenin güneyindeki Akhiska (Meshetia), Ahaltsike, Adigön, Aspindza ve kısmen Javaheti (Ahılkelek bölgesi)’nin üç bölgesinde asırlar boyu varlıklarını sürdürmüşlerdi. 1944 yılında, Sovyetler tarafından tarihi anavatanlarından Orta Asya Cumhuriyetlerine sürgün edilmişler, ancak orada da huzur bulamamışlardı. 1989 yılında Ahıska sakinleri Özbekistan SSC’in Fergana bölgesinde “Fergana Olayları” olarak bilinen kitlesel çatışmalar sonucunda, toplu bir faciaya maruz bırakıldılar. Bu olaylar sırasında Ahıska Türkleri büyük zararlar gördüler. Dünya kamuoyu ilk kez Ahıska Türklerini “Turki Meshetintsı” olarak bu kanlı olaydan sonra tanıdı.  Rus basınında “Fergana Olayları” diye geçen bu elim olayın ardından, Rus hükümeti Fergana ve yakın bölgelerden Ahıska Türklerini organize bir şekilde SSCB’nin farklı cumhuriyetlerine gönderdi. Özbekistan’ın neredeyse tüm bölgelerinde yaşayan Türk nüfusu diğer Sovyet cumhuriyetlerine göç etmeye mecbur kaldılar. Fergana olaylarına daha yakından bakıldığında, bilinen “çatışma” kavramının çok ötesinde olduğunu görmekteyiz. Bu nedenle, çalışmamızda Ahıskalılar başına gelen bu acı olayı, Rus basını ışığında araştırmaya ve değerlendirmeye çalışacağız. 

Anahtar Kelimeler:

1989 Fergana Events In The Work Of Turkish and Russian Sources
2019
Dergi:  
Belgi Dergisi
Yazar:  
Özet:

During the Soviet Union, many peoples, especially the Turkish nobles, were deported from their homeland under political pressure. One of the Turkish communities that has not yet returned to their homeland is Ahıska Turks. The Ahiskans, the indigenous peoples of Georgia, had been in existence for centuries in the three regions of Akhiska (Meshetia), Ahaltsike, Adigön, Aspindza and partially Javaheti (Ahlkelek region) in the south of the country. In 1944, the Soviets deported them from their historic hometown to the Central Asian Republics, but they did not find peace there. In 1989, Ahıska inhabitants were exposed to a mass conflict as a result of the mass conflict known as "Fergana Events" in the Fergana region of the USSR. During these events, the Turks saw great damages. The world’s public first recognized Ahıska Turks as the “Turkish Messengers” after this bloody incident.  After this handful incident in the Russian press called "Fergana Events", the Russian government organized the Fergana and neighboring regions of the Ahisk Turks to the various republics of the Soviet Union. The Turkish population living in almost all regions of Uzbekistan was forced to migrate to other Soviet republics. When we look closer to the events of Fergana, we see that the known concept of "conflict" is far beyond. Therefore, in our work, we will try to investigate and evaluate this painful event that happens to the Ahiskans, in the light of the Russian press.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Belgi Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 314
Atıf : 534
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini