Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 4
 Görüntüleme 1.332
 İndirme 114
 Sesli Dinleme 9
Türk Müziğinde Transpoze (şed/göçürme)
2019
Dergi:  
İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu çalışmada Türk müziğinde sıkça yapılan transpoze/şed(göçürme) konusu ele alınmış olup, Betimsel bir modelle ve tarama yöntemiyle yürütülerek araştırılmıştır. Türk müziğinde etkili bir icra için transpoze/şed (göçürme) gereklidir. Batı müziğinde transpoze( transpozisyon) diye adlandırılırken Türk müziğinde ise şed/ göçürme, ya da bir ses, dört ses, beş ses vb. gibi isimlerle kullanılmıştır. Batı müziğinde zor tonları sadeleştirerek daha verimli performans için başka tonlara aktarılarak traspoze yapılırken, Türk müziğinde durum temelde aynı olmakla birlikte biraz farklılıklar göstermektedir. Türk müziğinde başka perdelere göçürülen (transpoze edilen) herhangi bir eser sanki değişik birer makammış gibi bir grup oluşturmuşlardır. Türk müziğinde bir makam hangi perde üzerine göçürülmüşse yani durak perdesi olmuşsa, o perdenin ismiyle makam adlandırılır. Örneğin; Yegah’ta rast makamı, hüseyni aşiranda hüseyni makamı dizisi gibi. Ayrıca Türk Müziği sazları içerisinde ney sazı, değişik türlerinden ve ses alanlarından dolayı Türk müziğinde transpozeyeelverişli sazlarımızdan birisidir.

Anahtar Kelimeler:

Turk Muzi̇gi̇nde Transpoze (sed/gocurme)
2019
Yazar:  
Özet:

In this study, the subject of transposes/shed (shed) frequently in Turkish music has been discussed, and it has been investigated by a visual model and scan method. Transpose/shed is required for an effective performance in Turkish music. In Western music it is called transposition, while in Turkish music it is transposition, or a sound, four sounds, five sounds, and so on. They are used with names. In Western music, the hard tones are simplified and transposed to other tones for more efficient performance, while in Turkish music, the situation is basically the same, although it shows some differences. In the Turkish music, any work transmitted (transposed) into other curtains formed a group as a different one-to-one. In the Turkish music, if an office has been moved on which curtain, that is, if it has been a stop curtain, it is called the office by the name of the curtain. For example, in the case of the court in Yegah, the court of the court of the court of the court of the court of the court of the court of the court. Also in the Turkish music sound, the ney sound is one of our transposable sound in Turkish music due to its different types and sound fields.

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




İnönü Üniversitesi Kültür ve Sanat Dergisi

Alan :   Güzel Sanatlar; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 285
Atıf : 536
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini