Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 179
 İndirme 89
Gebelik Yogasının Fizyolojik ve Psikolojik Etkileri: Bir Sistematik Derleme
2019
Dergi:  
Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bu sistematik incelemenin amacı  prenatal gebelik yogasının gebelerin deneyimlediği fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıklara etkisine ilişkin çalışmaların sistematik olarak incelenmesidir. Çalışmanın evrenini Ocak 2014-Aralık 2018 (son beş yıl) tarihleri arasında Google Scholar, MEDLINE, Scopus, ve CINAHL, EBSCO kaynaklarından taranarak ulaşılan 945 makale oluşturdu. Makaleleri taramak için  “prenatal yoga”, “pregnancy yoga”, “yoga”, “yoga  for pregnancy”, “antenatal yoga” anahtar kelimeleri kullanıldı. Örneklemi sağlıklı gebelerden oluşan, son beş yılda yayımlanmış, deney ve kontrol grubu olan, tam metnine ulaşılabilen, yayın dili Türkçe ya da İngilizce olan makaleler inceleme kapsamına alındı. İncelenen makalelerden araştırmaya dâhil edilme kriterlerini karşılayan toplam 13 çalışma sistematik derlemenin örneklemini oluşturdu. Gebelik yogasına ilişkin incelenen makalelerin bulguları fizyolojik etkileri ve psikososyal etkileri olarak iki grup altında değerlendirildi. Araştırmaya dahil edilen makalelerin iki gruplu ön test, perspektif, longitidunal ve randomize kontrollü çalışmalar olduğu saptandı. Çalışmalarda yoganın fizyolojik etkileri olarak tükürük kortizol seviyesi, fetal kalp hızı, maternal kalp hızı, maternal kan basıncı, uterin arter basıncı, bel ağrısı, bel ağrısı ile ilgili sakatlık, immün globulin A seviyeleri, oksijen Satürasyonu, uyku, tükürük amilaz seviyesi bağımlı değişkenlerinin değerlendirildiği belirlendi. Psisososyal etkileri olarak ise anksiyete, depresyon, kaygı, stres, psikososyal sağlık, prenatal bağlanma değişkenlerinin değerlendirildiği saptandı. Gebelik yogasının incelenen tüm değişkenleri olumlu yönde etkilediği belirlendi. Gebelik yogasının gebelerin fizyolojik ve psikososyal sağlık düzeylerini iyileştirmede etkili bir yöntem olarak kullanılabileceği söylenebilir. 

Anahtar Kelimeler:

The Physiological and Psychological Effects Of Pregnancy Yoga: A Systematic Assembly
2019
Yazar:  
Özet:

The purpose of this systematic study is to systematically study the studies on the effects of prenatal pregnancy yoga on the physiological and psychological disorders that pregnancies experience. The universe of the study was created by 945 articles scanning from Google Scholar, MEDLINE, Scopus, and CINAHL, EBSCO sources between January 2014-December 2018 (the last five years). To scan the articles, the keywords were "pregnancy yoga", "pregnancy yoga", "yoga", "yoga for pregnancy", "antenatal yoga". The examples consisting of healthy pregnancies, published in the last five years, experimental and control group, full text accessible, published in Turkish or English. A total of 13 studies that meet the criteria for inclusion in research from the reviewed articles formed a sample of systematic collection. The findings of the studies on pregnancy yoga were evaluated under two groups as their physiological effects and psychosocial effects. The research found that the articles included were two-group pre-test, perspective, longitidunal and randomized controlled studies. In studies, the physiological effects of yoga were determined as sperm cortisol levels, fetal heart rate, maternal heart rate, maternal blood pressure, uterine arterial pressure, back pain, back pain related disabilities, immune globulin A levels, oxygen saturation, sleep, sperm amylase levels dependent variables were assessed. As a psychosocial effect, anxiety, depression, anxiety, stress, psychosocial health, prenatal connectivity variables were assessed. It has been found that pregnancy yoga has a positive impact on all the variables studied. It can be said that pregnancy yoga can be used as an effective method in improving the physiological and psychosocial health levels of pregnancies.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Spor Bilimleri Araştırmaları Dergisi

Alan :   Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 251
Atıf : 944
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini