Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 69
 İndirme 36
Katharsis Bir Duygu Olarak Şiddetin Marka Tutumuna Yansıması
2020
Dergi:  
Erciyes İletişim Dergisi
Yazar:  
Özet:

Bireylerin tutum ve davranışlarında etkili olduğu düşünülen insan duyguları temelde mutluluk, üzüntü, korku, şaşırma, öfke ve tiksinme olarak sınıflandırılmaktadır. Bunun yanı sıra tüketicilerin tercih ve tutumlarını etkileyen şiddet, endişe gibi hisler katharsis duygular olarak değerlendirilmektedir. Bireylerin bedensel ve ruhsal arınması olarak tanımlanan katharsis durum reklam içeriklerinde de kullanılarak tüketicilerde bir rahatlama hissi oluşturmaktadır. Markalar ise hem temel duyguları hem de katharsis duyguları reklam çekicilikleri çerçevesinde değerlendirerek tüketicilerde bir tutum ve satın alma niyeti oluşturma çabası içerisine girmektedir. Bu noktada reklam uygulamaları içerisindesık kullanılan katharsis duygulardan biri ise şiddet olarak görülmektedir. Bu çerçevede katharsis şiddet duygusu bazı durumlarda tek başına bazı durumlarda ise diğer duygularla birlikte tüketicilerde bir marka tutumu oluşturma amacıyla reklam çekiciliği olarak kullanılmaktadır. Bu araştırma kapsamında katharsis bir duygu olan şiddetin reklamda kullanımının markaya yönelik tutuma yansımasını tutumun bilişsel, duygusal ve davranışsal alt boyutları açısından yaş, cinsiyet, eğitim durumu ve tanımlayıcı değişkenler bağlamında irdelemek amaçlanmıştır. Bu amaçla araştırma bağlamında katharsis şiddeti reklam içerikleri içerisinde kullanan Regal markası tercih edilmiş ve markaya yönelik tutumu ölçmek hedeflenmiştir. Bu doğrultuda kolayda örneklem yöntemiyle 391 kişiyle çevrimiçi anket tekniği uygulanarak veri toplanmıştır. Araştırma kapsamında cinsiyet değişkeni ve tanımlayıcı değişkenler bağlamında tüketicilerin marka tutum alt boyutları arasında farklılıklar olduğu görülürken, yaş ve eğitim durumu değişkenleri açısından katılımcıların marka tutumu alt boyutlarında farklılıkların olmadığı sonucuna erişilmiştir. Bu çerçevede kadınların erkeklere göre markaya daha zayıf bir tutum sergiledikleri izlenmiştir. Ayrıca hem cinsiyet hem de tanımlayıcı değişkenler açısından tutumun bilişsel ve duygusal alt boyutu bağlamında farklılıkların olduğu görülürken; tutumun davranışsal alt boyutu açısından farklılıklar gözlenmemiştir.

Anahtar Kelimeler:

Katharsis Reflecting Violence As A Feeling In The Brand Attitude
2020
Yazar:  
Özet:

Human emotions, which are considered to be influential in individuals’ attitudes and behaviors, are primarily classified as happiness, sadness, fear, surprise, anger and trembling. In addition, violence, such as anxiety, which affects consumer preferences and attitudes, is considered cathartic emotions. The catarsis state, defined as the physical and mental cleansing of individuals, creates a feeling of relaxation in consumers by using it in advertising content as well. The brands, by evaluating both basic emotions and catharcism emotions in the framework of advertising attractiveness, enter into the effort to create a attitude and intention to buy in consumers. At this point, one of the cathartic emotions used in advertising practices is seen as violence. In this context, the cathartic sensation of violence is used as advertising attraction in some cases alone, while in some cases, along with other feelings, in order to create a brand attitude in consumers. This study aims to reflect the attitude to the brand of the use of violence, which is a cathartic feeling, in terms of the cognitive, emotional and behavioral subdimensions of the attitude in the context of age, gender, educational status and identifying variables. For this purpose, in the context of research, the brand Regal, which is used in advertising content, is preferred and aimed at measuring the attitude towards the brand. In this direction, the data was easily collected using the sampling method with 391 people using the online survey technique. The study found that in the context of gender variables and identification variables there were differences between consumers’ brand attitude subdimensions, while in terms of age and educational status variables there were no differences in the brand attitude subdimensions of participants. In this context, women show a weaker attitude to the brand than men. There are also differences in the context of the cognitive and emotional subdimensions of the attitude in terms of both gender and identificative variables, but there are no differences in the context of the behavioral subdimensions of the attitude.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Erciyes İletişim Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 625
Atıf : 3.482
2023 Impact/Etki : 0.229
Erciyes İletişim Dergisi