Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 40
 İndirme 11
Aydınoğlu İbrahim Bey ve Bodamya Meselesi
2020
Dergi:  
Tarih Araştırmaları Dergisi
Yazar:  
Özet:

Aydınoğlu Beyliği, on dördüncü yüzyıl başlarında Batı Anadolu’da kurulmuş Türk beyliklerinden biridir. Kurucusu Aydınoğlu Mehmet Bey, Birgi, Tire, Efes/Ayasuluk, Yukarı İzmir Kalesini topraklarına kattı. Merkezi Birgi olan beylik hakkında bilgi edinilen başlıca kaynak, on beşinci yüzyılda yazılmış olan Düstürnâme-i Enverî adlı eserdir. Buna göre Mehmet Bey hâkimiyeti altındaki yerleri, beş oğlu arasında paylaştırarak her birini idareci olarak kendi bölgesine tayin etmiştir. Ayasuluğ ve Sultanhisarı'nı büyük oğlu Hızır Bey'e, İzmir'i Umur Bey'e, Bodamya'yı üçüncü oğlu İbrahim Bahadır Bey'e, Tire'yi dördüncü oğlu Süleyman Bey'e vermiştir. En küçük oğlu İsa Bey'i de yanında alıkoymuştur. İbrahim Bahadır Bey’e verilen Bodamya’nın, günümüzde İzmir Ödemiş’te Bademli olduğu genel kabul görmüştür. Ancak bu iddia, Mehmet Bey’in ikametgahı Birgi ile Süleyman’ın bölgesi Tire’ye yakınlığından dolayı sorunludur. Urla’nın sosyal ve iktisadi tarihine ilişkin yapılan çalışmada bölgenin, Aydınoğlu Beyliği hakimiyetine girişiyle uzun soluklu bir dönüşüm geçirdiği anlaşılmıştır. Bu dönüşümü anlama gayreti, Bodamya’nın yeri ile ilgili yeni bir tespitin de mümkün olabileceğini ortaya çıkarmıştır. Bu tespite; dönemin iktisadi ve siyasi olaylarıyla İbrahim Bey’in fetih ve idari faaliyetlerinin yeniden değerlendirilmesiyle ulaşılmıştır. Dolayısıyla bu makale, Urla Yarımadası’nın tarihi gelişimi yanında Aydınoğlu Beyliği’nin idari yapısına, tarihi bir figür olarak İbrahim Bey’in tanınmasına katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Anahtar Kelimeler:

Mr. Abraham and Bodamya
2020
Yazar:  
Özet:

Aydınoğlu Beelihood is one of the Turkish beelihood founded in West Anadolu in the early 14th century. The founder Aydınoğlu Mehmet Mr, Birgi, Tire, Efes/Ayasuluk, Upper İzmir Castle added to their lands. The main source of information about the center of Birgi is the work of Düstürnâme-i Enverî, which was written in the fifteenth century. According to this, Mr. Mehmet has divided his places under the sovereignty between five sons, each of which has been appointed as administrative to his own area. He gave his grandson Hızır Bey, Izmir to Umur Bey, Bodamya to his third son Ibrahim Bahadır Bey, Tire to his fourth son Suleyman Bey. The youngest son of Jesus was with him. Abraham was given to the Lord Bodamya, the general acceptance that he was Bademli in Izmir Payed today. But this claim is problematic due to the proximity of Mr. Mehmet's residence Birgi and the area of Solomon to Tire. In the study on Urla's social and economic history, it is clear that the region has undergone a long breathing transformation with the entrance to the domination of Aydınoğlu Beyliği. The attempt to understand this transformation has revealed that a new discovery of the place of Bodamya may also be possible. This discovery was achieved by the re-evaluation of the conquest and administrative activities of Mr. Ibrahim with the economic and political events of the period. Therefore, this article aims to contribute to the administrative structure of Aydınoğlu Beyliği, along with the historic development of the Urla Peninsula, to the recognition of Mr. Ibrahim as a historic figure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










Tarih Araştırmaları Dergisi

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 1.270
Atıf : 3.117
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini