Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 15
 İndirme 17
Karaciğer Tümörleri Radyonüklit Tedavisinde Foton Atenüasyonu ve Saçılma Düzeltmesinin Dozimetri Sonuçlarına Etkisinin Değerlendirilmesi
2020
Dergi:  
Journal of Social and Humanities Sciences Research
Yazar:  
Özet:

Amaç: Bu çalışmada 99mTc-MAA radyofarmasötiği ile yapılan karaciğer tümör tedavisi dozimetrisinde sintigrafik görüntülere uygulanan atenüasyon ve saçılım düzeltmesinin akciğer şantı, karaciğer dozu ve 90Y dozimetrisi sonuçları üzerindeki etkisinin değerlendirilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: 90Y dozimetrisi yapmak amacıyla 20 hastaya (K/E:5/15); 3-6 mCi 99mTc-MAA (Macroaggregated Albumin) uygulandı. Tüm vücut sintigrafisi (WBS) için yeni bir çekim protokolü oluşturularak 140 keV enerji piki %15 pencere aralığı ve ilave olarak %15 alt pencere aralığı kullanıldı. Daha sonra, çift enerji penceresi saçılım düzeltmesi (SC) ile akciğerleri ve karaciğer bölgelerini içeren SPECT/BT taraması yapıldı. Akciğerlerin şant fraksiyonu standart WBS, saçılma düzeltmeli WBS, zayıflama ve saçılma düzeltmeli SPECT/BT ve saçılma düzeltilmiş SPECT'ten hesaplandı. Tümör ve çevresindeki sağlıklı doku dozları; AC-SC (SPECT/BT), NoAC-SC (SPECT), NoAC-NoSC+LSF(SC-WBS), AC-SC+LSF (WBS), and NoAC-NoSC+LSF(WBS) gibi farklı yaklaşımlarla tahmin edildi. Bulgular: Standart LSF ile AC-SC, NoAC-SC ve SC-WBS'den elde edilenler arasındaki ortalama sapmanın, sırasıyla; %-50 (-29/-71),%-32 (-8/-67), -%45 (-13/80) olduğu bulundu. 90Y aktivitesinin (GBq/Gy), AC-SC, NoAC-SC, SC-WBS görüntülerinden LSF'ler kullanılarak %2-11, %1-9 ve %2-7 oranında azaldığı belirlendi. Tümör ve çevresindeki sağlıklı doku dozları AC-SC (SPECT/BT) ile 112±90 Gy ve 30±18 Gy/GBq, NoAC-SC (SPECT) ile 117±108 ve 30±22, NoAC-NoSC + LSF (SC-WBS) ile 110±100 ve 31±21 Gy/GBq, AC-SC + LSF (WBS) ile 106±84 ve 28±17 Gy/GBq, NoAC-NoSC + LSF (WBS) ile 90±85 ve 28±20 Gy/GBq olarak hesaplandı. Genel olarak, saçılma düzeltmesi olan ve olmayan sağlıklı doku ve tümör dozları arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p <0.05). Akciğerlerin şant fraksiyonlarında ve akciğer dozlarında saçılma düzeltmesi yapılmış LSF yaklaşımı ve saçılma düzeltmesi olmayan standart yaklaşım arasında anlamlı fark bulundu (p <0.05). Sonuç: SPECT görüntülerine saçılma ve atenüasyon düzeltmesi yapılması durumunda 90Y dozimetri işleminin güvenle kullanılabileceği ortaya konulmuştur.

Anahtar Kelimeler:

Null
2020
Yazar:  
0
2020
Yazar:  
Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Journal of Social and Humanities Sciences Research

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.160
Atıf : 21
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini