Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 43
 İndirme 13
 Sesli Dinleme 1
Eleştirel Kent Sosyolojisi: Kuzey Amerika’da Syracuse Kentinin Dışlayıcı Pratikleri
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Endüstri devrimi ile birlikte günümüzdeki kent anlayışı oluşmaya başlamış ve bu devrimin kapitalist etkileri neoliberal politikalarla kendini daha fazla hissettirmiştir. Kentin içinde yaşayan elitlerin farklı kurumlarda yaşam şekilleri de dışlayıcı pratiklerin oluşmasına neden olmuştur. Birçok karmaşık yapıyı içinde bulunduran kent ekonomi, toplumsal ve demokrasi değerleri ile şekillenerek gelişmeye çalışmaktadır. Özellikle 1980’li yıllardan itibaren sosyal bilimciler kentsel sorunlara çözüm geliştirmede, kentlileşme, kent kültürü ve yapısını tartışmada etkili olmuşlardır. Araştırmacılar, kentsel kimliğin belirlenmesinde özellikle kentin dışlayıcı pratiklerini yeni yaklaşımlarla tartışmışlardır. 1990’lardan itibaren artan neoliberalizmin etkisiyle kapitalist ve akademik elitlerin mekana hakim olması başlangıçta bir ilerleme yaratsa da, sonrasında devlet politikaları ile sahip olunanların elden çıkarma stratejisi uygulamalarını en çok kent üzerinde görmekteyiz. Politik elitler kent sermayedarları ve yöneticileri ile birlikte bir çalışma, dönüştürme ve dışlaştırma içerisine girerek kenti belirlemektedir. Bu çalışmada, Syracuse kentinin sosyal, mimari ve eğitim özellikle üniversite kurumlarının dışlayıcı pratiklerine odaklanılmaktadır. Ayrıca kentte yaşayanların sağlık, işsizlik, evsizlik gibi karşılaştıkları sorunlar bu dışlayıcı pratikler içerisinde tartışılmıştır. Syracuse kentinin bir örnek olarak ele alınmasının nedeni, kente dışarıdan gelen araştırmacı, ziyaretçi, öğrenci ve göçmenlerin ve hatta beyaz ırkın dışında kalan diğer toplumsal grupların sosyal yaşam pratiklerini göstermesidir. Bu bakımdan Syracuse kent yaşamı içinde gözlemlenen dışlayıcı pratiklerin, Amerika’nın genelinde yaşayan siyahilerin ve yerlilerin yaşadığı zorluklara da genel bir perspektif çizdiği söylenebilir. Ötekilenen, dışlanan, ayrıma uğrayan insanların yaşamlarına dikkat çekmek hassasiyet gerektirmektedir. Çalışma otoetnografik bir yöntemle yürütülmüştür. Otoetnografik çalışmalarda araştırmacının deneyimleri, gözlemleri, saha notları ve kuramsal temel göz önünde bulundurulmaktadır.  Dolayısıyla, bu çalışmada Syracuse kentindeki gündelik yaşam, 10 ay boyunca gözlemlenmiş ve tematik olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmanın bulgularında, Syracuse kent yaşamı içinde üniversitede akademik elitler tarafından siyahi akademisyen ve öğrencilerin, ziyaretçilerin ve dışarıdan gelen araştırmacıların söz haklarındaki engellemelerle sessizleştirilmeye çalışıldığı, sosyal yaşamda insanların komşuluk ilişkilerinin çok sınırlı olduğu ve bireyselci bir yaşam tarzının hakim olduğu, kentin mimari inşasının ise sosyo-ekonomik bir yapılaşmaya dayandırıldığı görülmektedir.

Anahtar Kelimeler:

Critical City Sociology: Exceptional Practices Of The City Of Syracuse In North America
2020
Yazar:  
Özet:

The industrial revolution of today The city concept has begun to form and the capitalist effects of this revolution have made it feel more with neoliberal policies. The elites living within the city have also caused the form of exclusive practices in different institutions. The city, which has many complex structures, tries to develop by shaping its economic, social and democratic values. Especially since the 1980s, social scientists have been influential in developing solutions to urban problems, discussing urbanization, urban culture and structure. Researchers have discussed the exclusive practices of the city with new approaches, especially in the determination of urban identity. Although the influence of increasing neoliberalism since the 1990s that capitalist and academic elites dominate the place initially has made progress, we see the most of the practices of the strategic elimination of those possessed by state policies in the city. The political elites, together with the capitalists and governors of the city, enter into a work, transformation and outsourcing by determining the city. In this study, the social, architectural and educational practices of the city of Syracuse are focused in particular on the exclusive practices of university institutions. Also the problems that people in the city face, such as health, unemployment, unemployment, have been discussed in these exclusive practices. The reason for the city of Syracuse being considered as an example is the fact that researchers, visitors, students and migrants from the outside of the city and even other social groups outside the white race show social life practices. From this point of view, it can be said that the exclusive practices observed in Syracuse city life also draw a general perspective on the challenges that black people and indigenous people live throughout America. It requires sensitivity to pay attention to the lives of people who are distracted, excluded, separated. The study was carried out in an autographic method. In autethnographic studies, the researcher's experiences, observations, field notes and theoretical foundations are taken into account.  Therefore, in this study, the daily life in Syracuse was observed and topically classified for 10 months. The findings of the study show that in Syracuse city life, academic elites at the university tried to calm black academics and students, visitors and researchers from outside with the barriers in their speech rights, that people in social life have very limited neighbourhood relationships and that an individual lifestyle is dominant, and that the architectural construction of the city is based on a socio-economic structure.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler








Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 892
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini