Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 3
 Görüntüleme 437
 İndirme 172
 Sesli Dinleme 3
Türkçe Sözlükler Üzerine Bir Deneme
2013
Dergi:  
The Journal of Academic Social Science Studies
Yazar:  
Özet:

Sözlük, bir dilin kelime, deyim ve terimlerini tanımlayan; sözlerin dil bilgisindeki yerlerini bütün incelikleriyle veren; kullanım örneklerini sunan; kısacası dilin söz varlığını derli toplu bir araya getiren kaynak niteliğinde bir eserdir. Sözlükler baştan sona okunan yapıtlar olmamakla birlikte, dille birlikte gelen toplumsal değerleri kuşaktan kuşağa aktarmak gibi kültürel ve toplumsal bir görevi de yerine getirmektedir. Her dilin konu ve yöntemlerine göre çeşitli sözlükleri bulunmaktadır. Türk Dilinde de ilk sözlük olan Divanü Lügat’t-Türk’ten itibaren çeşitli saha, dönem ve lehçelere ait sözlükler yazılmıştır. Biz bu çalışmayla Türkçenin sözlüklerini konu ve yöntemlerine göre genel sözlükler, iki dilli sözlükler, dönem sözlükleri, dialektoloji sözlükleri, etimoloji sözlükleri, osmanlıca sözlükler olarak sınıflandırıp bunları tanıtmayı amaçladık. Genel sözlükler kısmında Şemseddin Sami’nin Türk dilinin tarihi lehçelerini üzerine sahip olduğu bilgiyi ortaya koyduğu Kâmûs-ı Türkî’si, İsmail Parlatır ve diğerlerinin hazırladığı Türkçenin sözvarlığının tümünü içermeyi amaçlayan Türkçe sözlük, Ali Püsküllüoğlu tarafından hazırlanan Türkçenin sözvarlığını içerip halk arasındaki sözcüklere ve argoyada uzak kalmayan Türkçe sözlük yer almaktadır. İki dilli sözlükler grubunda Sır James Redhouse’nin Kur’andaki her kelimeyi, İran şairlerinden alıntıları, Arapça-Farsça ve Osmanlıca atasözlerini de içine alan Osmanlı-Arapça-Farsça bir sözlük olan Türkçe-İngilizce Redhause adlı sözlüğü yer almaktadır. Dönem sözlükleri içinde XIII. Yüzyıldan günümüze kadar Anadolu’da yazılmış 227 eserden taranan ve bugün kullanılmayan ya da anlamı farklı olan Türkçe sözleri tanıklarıyla beraber veren Tarama Sözlüğünü, Cem Dilçin tarafından düzenlenen ve Türk Dil Kurumu Yayınları arasında çıkan Yeni Tarama Sözlüğü yer almaktadır. Diyalektoloji Sözlükleri içinde 1932 ile 1960 yılları arasında yurdun çeşitli yerlerinden derlenmiş Türkçe sözleri içne alan derleme sözlüğü yer almaktadır. Etimoloji Sözlükleri bölümünde Hermann Vâmbery, Türk-Tatar Dillerinin Etimoloji Sözlüğü, Bedros Keresteciyan, Mat?rıaux Pour un Dıstıonnaıre Etymologııque De La Langue Turque sözlüğü, Marttı R?s?nen tarafından yazılan Türk Dillerinin Etimoloji Sözlüğü Üzerine Bir Demene başlıklı çalışması, Nasılof-Tenışef-Şerback-Nadalıov’un yazdığı Eski Türkçe Sözlük, Sır Gerard Clauson tarafından yazılan Onüçüncü Yüzyıl Öncesi Türk Dili Etimolojik Sözlüğü ve Vladimiroviç Sevortyan, Türk Dillerinin Etimolojik Sözlüğü ye

Anahtar Kelimeler:

An Attempt On Turkish Words
2013
Yazar:  
Özet:

The vocabulary is a work of source that defines the words, words and terms of a language; gives the place of words in language knowledge with all the subtles; offers examples of use; shortly, the existence of the word is a source that collects the whole of the language. Although dictionaries are not works that are read from the beginning to the end, they perform a cultural and social task, such as transmitting the social values that come together in the language from generation to generation. Each language has a variety of dictionaries and methods. The first dictionary in the Turkish language, Divanü Lügat't-Türk, has been written dictionaries of various fields, periods and languages. With this study, we aimed to classify Turkish dictionaries as general dictionaries, two-language dictionaries, period dictionaries, dialectological dictionaries, etymological dictionaries, Ottoman dictionaries according to them and to introduce them. In the general dictionaries section, the Turkish dictionary, which aims to include the entire Turkish dictionary of the Turkish language prepared by Ismail Parlatır and others, the Turkish dictionary, which includes the Turkish dictionary prepared by Ali Püsküllüoğlu and the Turkish dictionary, which is not far from the words between the people and the argoya. The two-language dictionary group includes the secret James Redhouse's dictionary, a Ottoman-Arab-Farssian dictionary, which includes every word in the Qur'an, quotes from Iranian poets, and Arab-Farssian and Ottoman speeches. In the XIII dictionaries. From the century to today, the Scanning Dictionary, which has been scanned from 227 works written in Anadolu and is not used today or has a different meaning with the witnesses of Turkish words, is the New Scanning Dictionary, which is organized by Cem Dilçin and is among the Turkish Language Institution Publications. Dialectology Dictionary contains a compilation dictionary that contains Turkish words compiled from various parts of the country between 1932 and 1960. Hermann Vâmbery, The Ethymological Dictionary of Turkish-Tatar Languages, Bedros Keresteciyan, Mat?rıaux Pour un Dystıonnaire Ethymologıque De La Langue Turque Dictionary, Marttı R?s?nen's work on the Ethymological Dictionary of Turkish Languages, Ancient Turkish Dictionary written by Nasılof-Tenışef-Şerback-Nadalıov, Secret Gerard Clauson's Thirteen Century Pre-Turkish Language Ethymological Dictionary and Vladimirovich Sevortyan's, Turkish Language Ethymological Dictionary

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






The Journal of Academic Social Science Studies

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.389
Atıf : 10.980
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini