User Manual
Why can I only view 3 results?
You can only view all results when you connect from the network of institutions that are members. We offer a 1-month free trial version for institutions that are not members upon application by institution officials.
A lot of results that are not mine are coming?
Since citations are shown as "Surname, I" in many references, citations of academics with the same surname and first letter of their name can sometimes get mixed up. This is a common problem in citation indexes all over the world.
How can I only see the citations made to my relevant article?
After searching for the name of your article, you can see the citations made to the article you selected as soon as you click on the details section.
dQsNMH8BYbO9RkQmt3Iv
 Views 40
 Downloands 4
Salnamelere Göre XIX. Yüzyılda Kırşehir Sancağı Hakkında Bilgiler (1873-1910) (Coğrafyası, Tarihi, Nüfusu, Nahiye ve Kazaları)
2012
Journal:  
Turkish Studies
Author :  
Abstract :

Bu çalışmada, ilk önce giriş kısmında Salname nedir? Salnamelerin özellikleri, bunların kendi aralarında farklı isimlerle ve farklı amaçlarla çıkarılmış oldukları hakkında bilgiler verilmiştir. Salnamelerin içeriğine bakıldığında yayımlandıkları tarihlerde Osmanlı Devletinin tarihi, idari teşkilatı, müesseseleri, şahıs biyografileri, ilmî, iktisadî, siyasî, askerî, kültürel ve diğer sahalardaki önemli bilgileri ihtiva etmektedirler. Hatta ilgili sancağın türbeleri, tekkeleri, camileri, resmi binaları, dükkânları, gezilecek-görülecek yerleri, madenleri, hangi meslek ve iş alanlarının olduğu, ormanları, av hayvanları, posta teşkilatı gibi konularda da bilgiler sunmaktadırlar. Ardından Kırşehir tarihi ile ilgili olarak Hititlerden itibaren Yunanlılar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Osmanlı ve Cumhuriyet Türkiye’si dönemleri hakkında da kısa bilgiler verilerek Kırşehir’in Cumhuriyet döneminde bir ara ilçe haline getirilişine de vurgu yapılmıştır. Selçuklular döneminde bir ilim ve kültür şehri haline gelen Kırşehir, burada yetişen ilim ve fikir adamları ile önemli bir şehir duruma gelmiştir. Ağırlıklı olarak salnamelere dayanan bu çalışmamızda Kırşehir’in nüfusu, nahiye ve kazaları hakkında bilgiler verilmektedir. İncelenen dönemdeki tarihler arasında Kırşehir’de yaşayan Müslim, Rum ve Ermeni nüfus değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Verilen bilgilerin daha iyi anlaşılması için ayrı ayrı tablolar düzenlenerek bu tablolar da ayrıca değerlendirilmiştir. Ayrıca yapılan bu çalışmada tamamlayıcı bilgi olması amacıyla şehirde maddi açıdan zengin olan kişiler tablo halinde verilmiştir. Kırşehir’de ileri gelen kişiler yaşadığı yer açısından veya serveti bakımından kaçıncı sırada olduğu belirtildiği gibi bu kişilerin tanınmış şöhretleri-lakapları da belirtilmiştir. İncelenen tarihler içerisinde yer alan dönemde (1876-1880) Kırşehir’de işlenen suçlardan da kısa bir şekilde bahsedilmektedir. Ayrıca şehirde maddi açıdan zengin olan kişiler tablo halinde verildiği gibi XIX. Yüzyılda Kırşehir’de işlenen suçlar da ekler kısmında tablo halinde verilmiştir.

Keywords :