Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 105
 İndirme 62
 Sesli Dinleme 1
The Skeletons Of Saint Mercurius
2017
Dergi:  
SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)
Yazar:  
Özet:

Aziz Mercurius yeraltı şehri Kapadokya bölgesinde, Aksaray ilinin Gülağaç ilçesine bağlı Saratlı Beldesinde yer almaktadır. Roma Dönemi'ne tarihlendirilen bu yeraltı şehrinde bulunan kilisede yer alan mezar odasında, Aksaray Müzesi tarafından 2012 yılında yapılan kurtarma kazısı sonucunda toplam 27 bireye ait iskelet kalıntısı ele geçirilmiştir. Bu bireylerin % 70,37’si (n: 19) bebek ve çocuklardan, % 29,63’ü (n: 8) erişkinlerden oluşmaktadır. Bireylere ait dişler ve çeneler paleopatolojik açıdan incelendiğinde, daimi dişlerde diş çürüğüne % 9,09, hypoplasiaya % 1,52, diştaşına % 21,21 oranında rastlanmıştır. Daimi dişlerde en fazla gözlenen aşınma derecesi 4, süt dişlerinde ise 2'dir. Bütün dişler incelendiğinde, bazı dişlerde ileri derecelerde aşınma mevcuttur. Bu da, incelenen toplumun beslenme sisteminde dişlerde aşınmaya neden olabilecek sert ve iri taneli maddelerin varlığını düşündürmektedir. Bebek ve çocuklarda süt dişlerinde ve çenelerde aşınma ve apse dışında hiçbir patolojik bulguya rastlanmamıştır. Apse oluşumu da ileri derecede aşınmadan kaynaklıdır. Bu yeraltı şehrinde tahıl ambarlarına rastlanmıştır. Bu sonuç bize, incelenen toplumun beslenme sisteminde tarıma bağlı olarak karbonhidratlı besinleri tükettiklerini göstermektedir. Bireylere ait iskelet kalıntıları paleopatolojik açıdan incelendiğinde, toplum genelinde birçok bireyde, metabolik, enfeksiyonel hastalıklar ve travmalar saptanmıştır. Özellikle enfeksiyonlar ve beslenme yetersizlikleri bebek ve çocukları olumsuz etkilemiştir. C vitamini eksikliğine bağlı olarak gelişen iskorbüt, demir eksikliği anemisi gibi lezyonlar beslenme yetersizliklerini gösteren örneklerdendir. Bebek ve çocuklarda saptanan travmalar da muhtemelen konjenital kaynaklıdır. Erişkin bireylerde gözlenen osteoarthrit, schmorl nodülü gibi eklem rahatsızlıkları ağır günlük aktivitelerle ilişkili olabilir. Hristiyanlık dinine geçen bu insanlar Roma baskısı nedeniyle bu yeraltı şehrinde saklanmak zorunda kalmışlar, muhtemelen çok zor yaşam koşullarında yaşamışlar ve birçok olanağa da ulaşamamışlardır. Çok az sayıda birey incelenebilmesine rağmen Aziz Mercurius populasyonu paleopatolojik açıdan Anadolu tarihinin Erken Hristiyanlık döneminin yaşam biçimine ışık tutması açısından oldukça önemlidir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler










SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL (SSSJournal)

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 3.460
Atıf : 2.498
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini