Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 2
 Görüntüleme 60
 İndirme 31
Eski Anadolu Türkçesinde Kullanılan İnsan Niteleyicilerinin Anadolu Ağızlarındaki Yansımaları Üzerine
2018
Dergi:  
Turkish Studies
Yazar:  
Özet:

Eski Anadolu Türkçesi Türk dilinin Oğuz koluna dayanan ve Hazar Denizinin batısında, Anadolu coğrafyasında 11.-15. Yüzyıllar arasında kullanılan tarihi bir yazı dilidir. Bu yazı dili bir taraftan Eski Türkçe’nin izlerini taşırken diğer taraftan Osmanlıca ve Türkiye Türkçesi’nden de çeşitli özellikleri üzerinde barındırır. Bu dönem Türkçesi yabancı unsurlar bakımından Batı Türkçesi’nin en temiz devridir. Bu devirde Türkçe’nin içine, Arapça ve Farsça unsurlar girmeye başlamıştır. Bu yazı dili için Eski Türkiye Türkçesi tabiri de çokça kullanılmıştır. Bu dönemde Türk Edebiyatı’na damga vuran çok önemli eserler meydana getirilmiştir. Bu çalışmada Eski Anadolu Türkçesi döneminde kullanılan insanlarla ilgili niteleyiciler üzerinde durulmuştur. Tespit edilen insan niteleyicileri günümüz Anadolu Ağızları’nda hangi şekillerde ve nasıl bir yoğunlukta kullanılmaktadır? Sorusuna cevap aranmaya çalışılmıştır. Türkçe’nin tarihi seyrine bakıldığında çeşitli dönemlerde varlığını sürdüren dönemsel kullanımların, günümüz Anadolu Ağızları’ndaki yansımaları, Türkçe’nin tarihi süreçte izlediği yol ve etki yoğunluğu hakkında bizleri aydınlatacaktır. Dünya dilleri arasında önemli bir yere sahip olan Türkçe’nin çeşitli dönemlerdeki kalıntılarının günümüzdeki izdüşümleri, dilimizin yaşadığı tarihsel serüven hakkında ipuçları göstermesi açısından da önemlidir. Bu nedenle çalışmanın kültür dünyamıza önemli katkılar sunacağı muhakkaktır. Bu çalışmada Eski Anadolu Türkçesi döneminde insanlar için kullanılan niteleyicilerin günümüz Anadolu Ağızlarındaki durumları hakkında bir inceleme yapılmıştır. Eski Anadolu Türkçesi döneminde insanlar için kullanılan niteleyiciler Derleme sözlüğünde taranarak üç bölümde gruplandırılmıştır. Bu gruplar; halen aynı şekliyle kullanılan niteleyiciler, başka bir niteleyiciye dönüşmüş olanlar ve başka bir anlamda kullanılan kelimeler şeklindedir.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler






Turkish Studies

Alan :   Eğitim Bilimleri; Filoloji; Güzel Sanatlar; Hukuk; İlahiyat; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler; Spor Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 11.913
Atıf : 42.826
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini