Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 5
 Görüntüleme 113
 İndirme 43
Toplumsal Değişme Sürecinde Yaşlı Bireylerin Yaşlılık Algısı
2020
Dergi:  
Turkish Studies Social Sciences
Yazar:  
Özet:

Toplum yapısındaki değişimle birlikte her yaşlı bireyin farklı demografik, sosyo-kültürel ve ekonomik özellikleri göz önünde bulundurulduğunda yaşlılığa yükledikleri anlamlar ve yaşadıkları deneyimler farklılaşmaktadır. Dolayısıyla her yaşlı bireyin bu sürece ilişkin yaşlılık algıları değişiklik gösterebilmektedir. Söz konusu çalışma, toplumsal değişme sürecinde yaşlı bireylerin yaşlılığa yükledikleri anlamlar çerçevesinde yaşlılık algılarına dair anlamlandırmalarını ele almayı amaçlamaktadır. Buna göre çalışma, toplumsal değişme ve yaşlılık ekseninde yaşlı bireylerin yaşlılık tanımlarını, yaşlılığa hazırlanma süreçlerini, onların bakış açısıyla yaşlılara yönelik toplumsal çevrenin olumsuz düşüncelerini, yaşlılık sürecindeki statü ve rolleriyle ilgili değerlendirmelerini, yaşlılıkta sosyalleşme, yalnızlık, bakıma muhtaçlık durumlarını ele alması bakımından önem taşımaktadır. Çalışma, 2019 yılının Eylül ve Ekim ayları arasında nitel araştırma yöntemi kullanılarak amaçlı örneklem yoluyla seçilmiş 65 yaş ve üstü on (10) yaşlı kadın ve on (10) yaşlı erkek olmak üzere toplam yirmi (20) yaşlı katılımcı ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda yaşlı bireylerin yaşlılığa yükledikleri anlamlar ve değerler çerçevesinde yaşlılık ve yaşlanma sürecine ilişkin algılarının değiştiği görülmüştür. Ayrıca bu süreçte toplum yapısının değişimi de göz önünde bulundurularak hem yaşlı kadın hem de yaşlı erkek katılımcıların demografik özellikleri ile birlikte aile yapılarının, sosyalleşme süreçlerinin, gelir durumlarının ve sosyo-kültürel özelliklerinin onların yaşlılığa yükledikleri anlamların değişmesine yol açtığı belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler:

The Perception Of Old Age In The Process Of Social Change
2020
Yazar:  
Özet:

With the change in the structure of society, the different demographic, socio-cultural and economic characteristics of each elderly individual are taken into account, and the meanings and experiences they experience in the age of age are different. Therefore, every elderly person can change the perceptions of age in this process. The study aims to address the understanding of the perceptions of age in the framework of the meanings of the elderly individuals in the process of social change. Accordingly, the study takes the importance of the ageing definitions of the elderly individuals in the axis of social change and aging, the processes of preparation for aging, the negative thoughts of the social environment towards the elderly from their point of view, the status and roles of them in the ageing process, the socialization, loneliness, and care needs in the ageing process. The study conducted deep discussions with a total of twenty (20) elderly participants, including ten (10) elderly women and ten (10) elderly men, who were selected through target sampling using the quality research method between September and October 2019. The study found that older individuals changed their perceptions of ageing and ageing process in the framework of the meanings and values they impose on ageing. In addition, taking into account the change in the structure of the society in this process, the demographic characteristics of both the elderly women and the elderly men participants, together with the family structures, socialization processes, income conditions and socio-cultural characteristics, have been determined to lead to the change in the meanings they are bound to age.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler




Turkish Studies Social Sciences

Alan :   Hukuk; Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 677
Atıf : 892
© 2015-2024 Sobiad Atıf Dizini