Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
  Atıf Sayısı 11
 Görüntüleme 27
 İndirme 11
The geochemistry and petrology of the ophiolitic rocks from the Kahramanmaraş region, southern Turkey
2013
Dergi:  
Turkish Journal of Earth Sciences
Yazar:  
Özet:

The regionally important dismembered ophiolitic sequence from the southern Kahramanmaraş region, located along the Arabian-Eurasian collision zone in southeastern Turkey, contains harzburgitic tectonites, ultramafic to mafic cumulates, isotropic gabbros and ophiolite-related metamorphic rocks. The ultramafic-mafic cumulate rocks are composed of wehrlite, lherzolite, olivine websterite, olivine gabbronorite, olivine gabbro and gabbro. The crystallization order of the cumulus phases, the presence of high Ca-plagioclase (An83-94), highly magnesian clinopyroxene (Mg#78-93), olivine (Mg#71-91) and their coexistence in the ultramafic-mafic cumulate rocks indicate a suprasubduction zone (SSZ) environment and suggest that the cumulates were derived from an island arc tholeiitic (IAT) magma. The isotropic gabbros are mainly represented by hornblende gabbro, gabbro and diorite rocks. The major and trace element geochemistry of the isotropic gabbros reveals two different magma types. The first group is characterized by low TiO2 (0.91-1.52 wt.%) and Zr (35-79 ppm), and REEs exhibiting flat to slightly depleted LREE (LaN/YbN = 0.38 to 0.67) patterns, geochemically similar to island arc tholeiites. The second group is characterized by higher TiO2 (2.67-3.87) and Zr (176-351 ppm) and displays significant LREE enrichment (LaN/YbN = 10.9 to 14.5) patterns, which are geochemically similar to oceanic island basalt (OIB). Metamorphic sole rocks are represented by alkali amphibolites and are similar to OIB. All the evidence suggests that the ophiolitic rocks of the southern Kahramanmaraş region are associated with different types of magma generation and were emplaced onto the Arabian passive margin along the southern branch of the Neotethys oceanic basin during the Late Cretaceous.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Dikkat!
Yayınların atıflarını görmek için Sobiad'a Üye Bir Üniversite Ağından erişim sağlamalısınız. Kurumuzun Sobiad'a üye olması için Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı ile iletişim kurabilirsiniz.
Kampüs Dışı Erişim
Eğer Sobiad Abonesi bir kuruma bağlıysanız kurum dışı erişim için Giriş Yap Panelini kullanabilirsiniz. Kurumsal E-Mail adresiniz ile kolayca üye olup giriş yapabilirsiniz.
Benzer Makaleler








Turkish Journal of Earth Sciences

Alan :   Fen Bilimleri ve Matematik

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 773
Atıf : 2.615
Turkish Journal of Earth Sciences