Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 50
 İndirme 22
SANDIKLARDAN ÇIKANLAR VİLDAN UZEL’İN SAKLI KALMIŞ ROMANI
2018
Dergi:  
Türklük Bilimi Araştırmaları
Yazar:  
Özet:

Tanzimat Fermanı’yla birlikte yüzünü Batı’ya çeviren ve dolayısıyla “yeni” olarak nitelendirilen Türk edebiyatı döneminde Batılı anlamda hikâye ve roman türlerinde eserler verilmeye başlanmıştır. Bugün bu edebî türlerde hayli ilerlemiş olan Türk edebiyatında Tanzimat’tan beri pek çok yazarın hikâye ve romanının sandıklarda gizli kaldığı bilinmektedir. Bu makalenin konusunu oluşturan Serap romanı da bunlardan biridir. Yazarı Vildan Uzel (1903-1976) 19.yy Osmanlı siyasi hayatında yeri olan posta nazırlarından İzzet Efendi’nin ailesine mensuptur. Dolayısıyla dönemine göre özellikle bir genç kız için iyi eğitim almış, ilgi duyduğu edebiyat, resim ve klasik Batı müziği konularında ayrıntılı bilgi sahibi olmayı başarmıştır. 20 yaşındayken, daha sonra Teknik Eğitim Müsteşarı olarak Cumhuriyet tarihine adını yazdıracak kimyacı Rüştü Uzel’le evlenmiş, daha çok pozitif bilimlerin, teknik meselelerin konuşulduğu bir hayata geçiş yapmıştır. Kendi ilgi alanlarından uzaklaşmış; kocasına destek olmuş, iki çocuğunu itinayla büyütmüştür. Ön plandaki eş ve anne kimliklerinin yanında, sağlığında kocası dışında kimsenin okumasına müsaade etmediği tek romanı Serap ile “gizli kalmış yazar” kimliğini de taşımaktadır. Bu çalışmada Vildan Uzel ve onun vefatından yıllar sonra ortaya çıkan romanının incelemesi yapılmış, böylelikle Türk edebiyatında kadın yazarlarla ilgili tarihi ve sosyolojik araştırmalara katkı sağlanması amaçlanmıştır. 

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Türklük Bilimi Araştırmaları

Alan :   Sosyal, Beşeri ve İdari Bilimler

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 631
Atıf : 5.190
Türklük Bilimi Araştırmaları