Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 12
Organik polimer ve bazı tarımsal artık uygulamalarının bazı toprak özellikleri ve buğday bitkisinde verime etkileri
2023
Dergi:  
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi
Yazar:  
Özet:

Sera koşullarında yürütülen bu çalışmada, yapay ve organik kökenli toprak düzenleyicilerin bazı toprak özellikleri, toprak organik maddesi ve buğday bitkisinin verimine etkileri incelenmiştir. Çalışmada kullanılan toprak örnekleri yüzeyden (0-20 cm) alınmıştır. Faktöriyel düzende ve tesadüf parselleri deneme düzeninde yürütülen bu çalışmada buğday samanı, fındık zurufu, hümik asit, poliakrilamid ile poliakrilamid + düzenleyici kombinasyonları topraklara 3 farklı dozda, 3 tekrarlamalı olarak uygulanmıştır. Buğday samanı ve fındık zurufu dozları (%0, %2, %4), hümik asit dozları (0 ppm, 200 ppm, 1000 ppm), poliakrilamid dozları (0 ppm, 30 ppm, 60 ppm) olarak çalışılmıştır. Beş aylık inkübasyon periyodunun ardından saksılarda buğday bitkisi yetiştirilmiştir. Bitki hasadından sonra yapılan değerlendirmelerde kumlu tın toprakta denette %1.14 olan organik madde içeriğinin düzenleyici uygulamalarına bağlı olarak %2.43’e kadar, killi tın toprakta ise denette %2.37 olan organik madde içeriğinin ise %6.01’e kadar artış gösterdiği belirlenmiştir. Verim sonuçları incelendiğinde kumlu tın toprakta hümik asit, hümik asit+poliakrilamid, fındık zurufu+poliakrilamid uygulamaları sonrasında buğday bitkisinin veriminin arttığı, killi tın toprakta yalnızca fındık zurufu+poliakrilamid uygulamaları ile denete göre verim artışının olduğu diğer uygulamalarda verimin düştüğü gözlemlenmiştir. Organik madde içeriğinde en yüksek artış kumlu tın toprakta fındık zurufu 3.doz+poliakrilamid 2.doz uygulanan örneklerde, killi tın toprakta ise fındık zurufunun 3. dozunun uygulandığı örneklerde belirlenmiştir. Verim üzerinde en yüksek artış kumlu tın toprakta hümik asit 3. doz+poliakrilamid 3. doz uygulanan örneklerde, killi tın toprakta ise fındık zurufu 3. doz+poliakrilamid 2. doz uygulanan örneklerde belirlenmiştir. Düzenleyici uygulamalarının etkinlikleri uygulama dozu ve toprak özelliklerine bağlı olarak değişim göstermiştir.

Anahtar Kelimeler:

Effects Of Organic Polymer and Some Agricultural Residue Applications On Some Soil Properties and Yield In Wheat Plants
2023
Yazar:  
Özet:

In this study conducted under greenhouse conditions, the effects of artificial and organic soil conditioners on some soil properties, soil organic matter and wheat plant productivity were examined. The soil samples used in the study were taken from the surface (0-20cm). In this study, which was carried out in a factorial and random plot design, wheat straw, hazelnut husk, humic acid, polyacrylamide and polyacrylamide + regulator combinations were applied to the soils in 3 different doses and in 3 repetitions. Wheat straw and hazelnut husk doses (0%, 2%, 4%), humic acid doses (0 ppm, 200 ppm, 1000 ppm) and polyacrylamide doses (0 ppm, 30 ppm, 60 ppm) were studied. After a five-month incubation period, wheat plants were grown in pots. In the evaluations made after the plant harvest, it was determined that the organic matter content in the sandy loam soil, which was 1.14% in the control, increased up to 2.43%, depending on the regulatory practices, and in the clay loam soil, the organic matter content, which was 2.37% in the control, increased up to 6.01%. When the yield results were examined, it was observed that the productivity of the wheat plant increased after humic acid, humic acid + polyacrylamide, hazelnut husk + polyacrylamide applications in sandy loam soil, while the yield increased compared to the control only with hazelnut husk + polyacrylamide applications in clay loam soil, and the yield decreased in other applications. The highest increase in organic matter content was determined in the samples where hazelnut husk 3rd dose + polyacrylamide 2nd dose was applied in sandy loam soil, and in the samples where hazelnut husk 3rd dose was applied in clay loam soil. The highest increase in yield was determined in the samples where humic acid 3rd dose + polyacrylamide 3rd dose was applied in sandy loam soil, and in the samples where hazelnut husk 3rd dose + polyacrylamide 2nd dose was applied in clay loam soil. The effectiveness of regulatory applications varied depending on the application dose and soil properties.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi

Alan :   Ziraat, Orman ve Su Ürünleri

Dergi Türü :   Ulusal

Metrikler
Makale : 155
Atıf : 697
2023 Impact/Etki : 0.256
Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Dergisi