Kullanım Kılavuzu
Neden sadece 3 sonuç görüntüleyebiliyorum?
Sadece üye olan kurumların ağından bağlandığınız da tüm sonuçları görüntüleyebilirsiniz. Üye olmayan kurumlar için kurum yetkililerinin başvurması durumunda 1 aylık ücretsiz deneme sürümü açmaktayız.
Benim olmayan çok sonuç geliyor?
Birçok kaynakça da atıflar "Soyad, İ" olarak gösterildiği için özellikle Soyad ve isminin baş harfi aynı olan akademisyenlerin atıfları zaman zaman karışabilmektedir. Bu sorun tüm dünyadaki atıf dizinlerinin sıkça karşılaştığı bir sorundur.
Sadece ilgili makaleme yapılan atıfları nasıl görebilirim?
Makalenizin ismini arattıktan sonra detaylar kısmına bastığınız anda seçtiğiniz makaleye yapılan atıfları görebilirsiniz.
 Görüntüleme 21
 İndirme 6
Nötrofil/lenfosit oranı diyabetik hastalarda epikardiyal yağ doku kalınlığının bağımsız bir belirleyicisidir.
2019
Dergi:  
Cukurova Medical Journal
Yazar:  
Özet:

Amaç: Çalışmamızda diyabetik ve diyabetik olmayan hastalarda nötrofil/lenfosit oranı (NLR), platelet/lenfosit oranı (PLR) ve Eeikardiyal yağ dokusu kalınlığını (EFT) karşılaştırmayı ve diyabetik hastalarda EFT’yi etkileyen faktörleri belirlemeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel çalışmada polikliniğimize başvuran ve diyabeti olan 92 hasta ile birlikte, diyabeti olmayan 40 sağlıklı gönüllü çalışmaya dahil edildi. Tüm katılımcıların özgeçmişi, boy, kilo, vücut kütle indeksleri (BMI), sigara alışkanlıkları, fizik muayene bulguları, biyokimyasal ve hematolojik sonuçları ve ekokardiografi bulguları kaydedildi. Bu değerler iki grup arasında istatistiksel olarak karşılaştırıldı.  Bulgular: Gruplar yaş, cinsiyet, sigara alışkanlığı, diyastolik kan basıncı, total kolesterol, high-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein ve PLR açısından benzerdi. BMI, hipertansiyon, sistolik kan basıncı, serum glukoz, HbA1C, serum kreatinin, trigliserid, total kolesterol/HDL oranı, NLR ve EFT diyabetik hastalarda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı şekilde yüksek, ejeksiyon fraksiyonu ise anlamlı olarak düşüktü. NLR ve BMI diyabetik hastalarda EFT’nin bağımsız prediktörü olarak tespit edildi. Sonuç: Ekokardiografik EFT ölçümü, basit hematolojik parametrelerden biri olan NLR ve son olarak BMI diyabetik hastalarda kardiovasküler risk değerlendirilmesinde kullanılabilir. 

Anahtar Kelimeler:

Neutrophil-to-lymphocyte Ratio Independently Predicts The Epicardial Fat Thickness In Diabetic Patients
2019
Yazar:  
Özet:

Purpose: The aim of this study was to investigate neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR) and epicardial fat thickness (EFT)  in diabetic and non-diabetic patients, and to determine the factors affecting EFT in diabetic patients. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 92 diabetic patients and 40 healthy volunteers without diabetes, admitted to our outpatient clinic, were included. Demographic data, anthropometric measurements, biochemical and hematological results, echocardiography findings and EFT were recorded. NLR and PLR were calculated. These values were compared statistically between the two groups. Results: The two groups were similar in terms of age, gender, smoking status, diastolic blood pressure, total cholesterol, high-density lipoprotein (HDL), low-density lipoprotein and PLR. Body mass index (BMI), frequency of hypertension, systolic blood pressure, serum glucose, HbA1C, serum creatinine, triglyceride, total cholesterol/HDL, NLR and EFT were significantly higher in the diabetic group than the control group. Ejection fraction was significantly lower in diabetic group than the controls. NLR and BMI were independent predictors of EFT in diabetic patients. Conclusion: We suggest that echocardiographic EFT measurement, NLR and BMI might be useful in the evaluation of cardiovascular risk in diabetic patients.

Anahtar Kelimeler:

Atıf Yapanlar
Bilgi: Bu yayına herhangi bir atıf yapılmamıştır.
Benzer Makaleler










Cukurova Medical Journal

Alan :   Sağlık Bilimleri

Dergi Türü :   Uluslararası

Metrikler
Makale : 2.296
Atıf : 1.825
2023 Impact/Etki : 0.075
Cukurova Medical Journal